02 june 2017, 16:00 Health views 2394
2300 de femei au efectuat gratuit teste pentru depistarea cancerului de col uterin
02 june 2017, 16:00 Health views 2394

2300 de femei au efectuat gratuit teste pentru depistarea cancerului de col uterin

Un Laborator medical privat din capitală a efectuat gratuit teste de screening cervical în cadrul Săptămînii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, desfăşurată în perioada 23-31 ianuarie curent.

Potrivit datelor prezentate astăzi în cadrul unei conferinţe de presă, la examenul medical au participat peste 2300 de femei, cu vîrste cuprinse între 25 și 61 de ani. „În cazul a peste 800 de femei au fost depistate diferite anormalităţi caracteristice maladiilor precanceroase, care pot fi tratate cu succes prin adresarea la medic. Totodată, au fost depistate şase cazuri de cancer, dintre care două ar putea fi tratate", a menţionat medicul Diana Valuţă.

Conform specialiştilor, cazurile de patologie depistate vor fi direcţionate către un diagnostic suplimentar, iar cele şase cazuri de cancer confirmate vor fi transmise spre examinare şi prescrierea unui tratament oncologic specializat.

Directorul medical al Laboratorului medical privat, Boris Gîlca, a specificat că acţiunea vine în susţinerea eficientizării programelor de responsabilitate socială. „Sîntem hotărîţi să menţinem şi în continuare un parteneriat eficient cu sistemul de sănătate publică în toate campaniile de prevenţie medicală. Activitatea a costat în total peste 277 mii de lei, aceasta s-a bucurat de succes în rîndul femeilor, ceea ne face să credem că acţiunea a reuşit. Totodată, vin cu iniţiativa ca toate centrele de medicină privată să semneze un acord cu Ministerul Sănătăţii pentru a participa la prevenţia şi diagnosticarea cetăţenilor", a spus Gîlcă.

În anul 2015, în Republica Moldova se aflau la evidență cu cancer de col uterin peste 3900 de femei. Mortalitatea din pricina acestei maladii reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cel mamar, deoarece boala se manifestă doar în stadiu final.

Cancerul cervical afectează preponderent femeile tinere. Cele mai multe cazuri survin la femeile cu vîrste cuprinse între 35 şi 60 de ani. Totodată, mai mult de 60% din cazurile noi sînt diagnosticate în ultimele stadii. În anul 2015, aproximativ 150 de femei au decedat din cauza acestei maladii. Medicii recomandă femeilor cu vîrste cuprinse între 25 şi 61 de ani să efectueze examenul medical la fiecare trei ani.

Source: moldpres.md

Keywords:

femei , sanatate , cancer

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1498 locuitori

Tătăreşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Satul este situat la o distanță de 12 km de orașul Strășeni și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1498 de oameni. Prima atestare documentară a satului Tătărești datează din anul 1528.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.