02 january 2017, 14:30 Health views 30694
02 january 2017, 14:30 Health views 30694

Remediul tradiţional al moldovenilor contra răcelii şi gripei ‒ Izvarul


Foto: sergiu.turcanu.net 

Sîntem în plină iarnă şi ne dorim cu înfrigurare să ne menţinem sănătoşi ca să putem savura din plin acest anotimp frumos. Strămoşii noştri posedau arta de a fi sănătoşi şi cunoşteau mai multe remedii de menţinere a imunităţii pe timp de iarnă, printre acestea se numără şi izvarul.

Ce este izvarul ştie fiecare moldovean adevărat ‒ o licoare preparată din vin roşu „curat” de casă, în care se adaugă miere, piper negru măcinat şi se aduce la fierbere, apoi se bea cald. De regulă, strămoşii noştri serveau izvarul acelora care lucrau în aer liber pe timp de iarnă, dar mai ales se servea profilactic o cană pe noapte în perioada rece a anului. Bineînţeles, nu se exagera cu cantitatea, căci fiecare gospodar trebuia să ajungă cu vinul pînă la vinul cel nou din toamnă, iar asta deja ţine de cultura consumului vinului la moldoveni pe care am moştenit-o de la strămoşii noştri.

Aşa deci, vă îndemnăm să apelaţi la remediul tradiţional al moldovenilor contra răcelii şi gripei ‒ la izvar.

Keywords:

sfat , sanatate , boala

Comments

 (1)
  • #1 Semen Reply Quote selected
    Спасибо за рецепт, вот только хотелось бы ещё услышать о количестве ингридиентов.
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
950 locuitori

Păscăuţi este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 950 de locuitori. Satul Pășcăuți a fost menționat documentar în anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.