24 june 2015, 16:56 Health views 7166
Crucea Roşie va continua să acorde suport R. Moldova
Photo: vk.com
24 june 2015, 16:56 Health views 7166

Crucea Roşie va continua să acorde suport R. Moldova

Proiectul "Fortificarea capacităţilor securităţii hemotransfuzionale în Republica Moldova" a ajuns la jumătatea termenului de implementare. Proiectul se desfăşoară în baza unui grant oferit de Crucea Roşie din Elveţia în scopul realizării Programului Naţional „Securitatea transfuzională, asigurarea ţării cu produse sanguine pe anii 2012-2016". Rezultatele perioadei de implementare a acestuia, începînd cu 2014 pînă în iunie 2015 au fost discutate astăzi, într-o şedinţă comună la Ministerul Sănătăţii.

Astfel, partenerii proiectului, reprezentanţii Crucii Roşii din Elveţia, ai Ministerului Sănătăţii şi Centrului Naţional de Transfuzie a Sîngelui au avut ocazia să facă o retrospectivă a obiectivelor propuse şi a ţintelor atinse.

În faza de iniţiere, proiectul urmărea crearea laboratorului de referinţă în imuno-hematologie la Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui, devenind unul de excelenţă pentru întreaga ţară; dotarea cabinetelor (băncilor) de transfuzie a sîngelui din cadrul spitalelor cu echipament adecvat, întru creşterea siguranţei de transfuzie la pacienţii din instituţiile medicale; formarea personalului medical şi paramedical în utilizarea clinică a produselor de sînge; identificarea şi implementarea noilor metode şi instrumente în serviciile de transfuzie şi manipularea produselor sanguine.

La jumătate de cale, mai multe dintre aceste obiective şi-au găsit deja finalitatea. Astfel, pentru anul 2014 Crucea Roşie a Elveţiei a asigurat un buget de 13933,7 mii lei care a acoperit achiziţionarea echipamentelor medicale specializate, a consumabilelor ş.a.A fost organizată licitaţia de echipamente şi consumabile necesare activităţii centrelor secţiilor şi cabineteor de transfuzie a sîngelui. Au fost implementate tehnologii moderne în imunohematologie şi hemovigilenţă.Totodată,au fost aprobate deja actele normative ce reglementează noile tehnologii în activitatea laboratorului imunohematologic din cadrul IMSP. Pentru anul 2015 sunt programate surse financiare în valoare de 6537,9 mii lei.

O altă serie de obiective, discutate ieri, ar facilita prelungirea proiectului dat pentru perioada 2017-2019. Acestea se vor axa pe promovarea şi dezvoltarea donării de sînge voluntară şi neremunerată în RM; fortificarea managementului calităţii în activitatea hemotransfuzională; acreditarea centrelor de transfuzie a sîngelui de către o autoritate internaţională, abilitată în domeniul audit extern; fortificarea capacităţilor sietemului informaţional automatizat Serviciul de Sînge cu integrarea aplicaţiei „hemovigilenţa"; sporirea gradului de biosecuritate a componentelor sanguine în centrele de transfuzie a sîngelui, prin fortificarea cu tehnologii de examinare a sîngelui donat la marcherii infecţiilor hemotransmisibile şi inactivarea virală.

Source: provincial.md

Keywords:

Moldova , proiect , sanatate , Elvetia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
569 locuitori

Cucuruzenii de Sus este un sat din cadrul comunei Crihana, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 20 km de oraşul Orhei şi la 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 569 de oameni. Satul Cucuruzenii de Sus a fost întemeiat în anul 1893.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.