07 may 2014, 11:03 Kaleidoscope views 14727
07 may 2014, 11:03 Kaleidoscope views 14727

Pe Marte, probabil, deja sînt extratereștri


 Foto: inopressa.ru

Microbii de pe Terra, probabil, au ajuns pe Planeta Roșie, în ciuda măsurilor luate pentru a preveni contaminarea, scrie New Scientist.

În mod ironic, încercările de găsi viața pe Marte ar putea duce la efectul invers – să fie dusă pe Marte de pe Terra. Și unii cercetători susțin că contaminarea s-ar fi întîmplat deja. Iar regulile stricte pentru a preveni contaminarea împiedică căutarea de viață pe Marte, crescînd costurile misiunilor.

Poate face de simplificat regulile? Dacă pe Marte există viață, ea trebuie să difere de cea de pe Terra suficient de mult pentru a fi recunoscută. Dacă ea nu este, atunci bacteriile pe care le vom găsi se vor dovedi a fi de pe Terra și le vom cunoaște. În orice caz, pămîntenilor nu le va fi ușor să colonizeze planeta Marte. Este puțin probabil că microorganismele nou-venite vor prospera în condițiile dure de aici. În plus, acestea nu vor fi în măsură să concureze cu "localnicii", cum, de exemplu, papagalii nu ar fi fost capabili să colonizeze Antarctica, înlăturînd pinguinii.

Cu toate acestea, orice simplificare a normelor trebuie să elimine posibilitatea contaminării cu microorganisme terestre. " Mai rău decît să nu descoperi viața poate fi doar una – să o detectezi după ce ai distrus-o" – conchide publicația.

Sursa: inopressa.ru

Keywords:

ozn , cosmos , stiinta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1746
Populația:
1504 locuitori

Stolniceni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Stolniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe rîul Ciuhur, la o distanţă de 18 km de orașul Edineț și la 12 km de stația de cale ferată Brătușeni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1504 oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1746.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.