07 february 2014, 15:44 Kaleidoscope views 16971
07 february 2014, 15:44 Kaleidoscope views 16971

Previziune meteo: Clima în Emisfera nordică se va răci din 2015


Foto: pics.utro.ru 

Începînd cu 2015, clima dn Emisfera nordică a pămîntului se va răci, este de părere Mototaka Nakamura, expert al Agenției nationale nipone pentru cercetări marine. Presa japoneză publică rezultatele unui amplu studiu realizat de Nakamura, relatează The Asahi Shimbun.

În cadrul cercetării sale, expertul japonez a analizat modificările de temperatură ale apei la suprafața Mării Groenlandei începînd din 1957 și pînă în prezent, comparînd această informație cu schimbările suferite de clima globală în același interval de timp. „Oscilațiile de temperatură din Marea Groenlandei constituie cel mai bun indicator al modificărilor care se produc, în medie o dată la 70 de ani, pe direcțiile de deplasare a curenților calzi și reci din Oceanul Atlantic”, scrie Nakamura în studiul său.

Omul de știință japonez a reușit să stabilească, astfel, că actualul ciclu de încălzire a climei început la mijlocul anilor 1980 se apropie de sfîrșit și că, va fi înlocuit de o tendință de răcire a timpului. Nakamura subliniază, totodată, că modelul lui nu ia în calcul influența efectului de seră asupra încălzirii globale. „Acum trebuie să analizăm modul în care activitatea omului se amestecă în procesul de schimbare a climei”, a precizat expertul japonez.

Anterior specialiștii de la Institutul de Geografie al Academiei de Științe din Rusia au concluzionat că schimbările climatice vor duce la o creștere a stratului de zăpadă în emisfera nordică și în Siberia.

Amintim, că în această săptămînă, președintele american Barack Obama a prezentat un nou plan de combatere a schimbărilor climatice. Principalele prevederi sînt: limitarea strictă privind emisiile de dioxid de carbon pentru centralele electrice, atît cele noi cît și cele care deja funcționează. Aceste măsuri vor fi luate pentru prima dată în istoria țării.

Sursa: utro.ru

Keywords:

vremea , prognoza , meteo

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1576
Populația:
2050 locuitori

Tîrnova este un sat şi comună din raionul Edineţ. Tîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe malul drept al rîului Racovăț, la o distanță de 18 km de orașul Edineț, la 33 km de stația de cale ferată Brătușeni şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2050 de oameni. Satul Tîrnova, din ținutul Hotin, este atestat documentar la 17 aprilie 1576, cu denumirea Truineva.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.