13 february 2015, 10:31 Kaleidoscope views 15636
13 february 2015, 10:31 Kaleidoscope views 15636

Viitorul Pămîntului este amenințat

Populaţia planetei a depăşit cifra de 7 miliarde. În prognoza pentru viitor, specialiştii în demografie s-au împărţit în două tabere. Unii afirmă că, din cauza supraaglomerării, umanitatea este ameninţată de un deficit de resurse naturale. Alţii, dimpotrivă, remarcă tendinţa de încetinire a ritmului de creştere, scrie ruvr.ru.

În legătură cu creşterea numărului populaţiei, unele publicaţii mass-media mondiale au dat semnalul de alarmă. De exemplu, concluzia principală a seriei de articole ale ziarului american Los Angeles Times pe tema demografiei este destul de sumbră: în legătură cu suprapopularea, condiţiile viitoare de viaţă ale majorităţii oamenilor vor fi destul de dificile. În plus, creşterea populaţiei ameninţă existenţa planetei, consideră Nikita Mkrtcian, colaborator la Institutul de Demografie.

„Planeta se îngrijeşte de autoconservarea sa. Iar omul o provoacă. Acest lucru este deja evident. Este vorba şi de încălzirea globală, şi pur şi simplu de distrugerea mediului înconjurător. Umanitatea trebuie să găsească anumite soluţii ecologice corecte pentru a-şi asigura existenţa pe viitor”.

Oamenii de ştiinţă au calculat că pentru ca populaţia să crească de la 6 la 7 miliarde umanitatea a avut nevoie de 13 ani. Oamenii au aşteptat apariţia locuitorului cu numărul 6 miliarde cu un an mai devreme. Adepţii teoriei încetinirii ritmului de creştere a populaţiei consideră că principala problemă va fi degradarea demografică. Vă prezentăm în continuare opinia lui Igor Beloborodov, redactorul portalului informaţional şi de analiză Demografia.ru.

„Problemele noastre constau în natalitatea scăzută şi distrugerea valorilor familiale, care au asigurat întreaga istorie umană şi refacerea generaţiilor. În prezent, acest lucru nu are loc la nivelul necesar, deoarece întreaga creştere mondială este dată de doar 39 de state de pe continentul african. Dacă e să luăm Europa, de exemplu, ţările din lumea anglo-saxonă, vom vedea o dinamică demografică foarte scăzută. În ultimii 40 de ani natalitatea s-a redus aproape dublu. Din 2028-2030 va începe să se reducă şi populaţia Chinei”.

Timp de milenii, natalitatea a trebuit să rămînă foarte ridicată pentru a permite umanităţii să supravieţuiască epidemiilor, războaielor şi foametei. Într-un anumit moment, datorită dezvoltării noilor tehnologii, mortalitatea în Europa şi America de Nord a început să scadă. Populaţia a crescut rapid, după care natalitatea a început să scadă. De exemplu, chiar în ţările cu natalitate ridicată, precum Brazilia, India sau Mexic, s-a redus de 2-3 ori. Specialiştii numesc această situaţie „tranziţie demografică”. Dacă în urma ei, nivelul mondial al natalităţii se stabilizează la un nivel mediu, adică un copil şi jumătate la o femeie, atunci, peste trei sute de ani, numărul populaţiei de pe planetă este puţin probabil să depăşească un miliard.

Keywords:

Pamint , om , Planete , Univers , avertizare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
1142 locuitori

Colibabovca este un sat şi comună din raionul Leova. Colibabovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Leova și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1142 de oameni. Satul Colibabovca a fost înființat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.