01 october 2015, 10:22 Kaleidoscope views 10756
01 october 2015, 10:22 Kaleidoscope views 10756

Cercetătorii au obţinut o temperatură mai scăzută decît zero absolut

Zero absolut era considerată cea mai scăzută temperatură posibilă, însă cercetătorii au reuşit să obţină temperaturi mai mici de atît. Fizicienii au creat gazul quantum capabil să ajungă la temperaturi mai joase decît zero absolut.

Substanţa a fost compusă din atomi de potasiu, aranjaţi într-o reţea, folosind o combinaţie de lasere şi cîmpuri magnetice.

Potrivit revistei Nature, echipa de la Universitatea din Munchen a "ciupit" cîmpurile magnetice şi a forţat, astfel, atomii să se atragă şi nu să se respingă şi să dezvăluie proprietăţile "sub zero-absolut" ale gazului.

Zero absolut era considerată doar la nivel teoretic limita joasă a temperaturilor, întrucît se credea că particulele au zero energie la zero absolut. Temperatura unui obiect măsoară, de fapt, cît de mult se mişcă atomii săi. Cu cît un obiect este mai rece, cu atît mai înceţi sunt atomii săi. La o temperatură imposibilă de atins fizic, sau aşa credeau pînă acum experţii, adică minus 273.15 grade Celsius - adică zero absolut pe scare Kelvin - atomii nu s-ar mai mişca deloc.

Abilitatea de a produce o substanţă relativ stabilă la o temperatură sub zero absolut va permite fizicienilor să studieze şi să înţeleagă mai bine această stare, ducînd la noi inovaţii.

"Poate fi o nouă metodă de a crea formei noi de materie în laborator", a declarat Wolfgang Ketterle, laureat Nobel la MIT, comentînd rezultatele.
Descoperirea poate duce la realizarea unor motoare cu 100% mai eficiente, dar şi la înţelegerea găurilor negre.

Keywords:

descoperire

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1948
Populația:
1199 locuitori

Găleştii Noi este un sat din cadrul comunei Găleşti, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Strășeni și la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1199 de oameni. Satul Găleștii Noi a fost înființat în 1948.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.