08 january 2014, 10:17 Kaleidoscope views 15092
08 january 2014, 10:17 Kaleidoscope views 15092

Oamenii de știință au prezentat o nouă versiune a originii Lunii

Cercetătorul Andreas Reyfer, împreună cu colegii de la Centrul Spațial din Berna, a dovedit că Luna a fost format din fragmente ale Pămîntului, care, la rîndul său, s-au format după o coliziune cu un alt corp gigantic ceresc. În activitatea lor, cercetătorii au folosit o metodă de simulare pe calculator, scrie BBC.

Anterior se credea că cu planeta noastră s-a ciocnit un corp ceresc de mărimea lui Marte, care se deplasa relativ lent în spaţiu (numit Theia). Ca urmare, a crescut dramatic temperatura ambelor organisme, iar mantaua a erupt pe orbită. Astfel, în compoziția Lunii ar trebui să intre un amestec de Pămînt şi Theia.

Cu toate acestea, Luna este săracă în fier, spre deosebire de Pămînt. Cu toate acestea, izotopii de oxigen pe ambele corpuri cerești sînt identice. Pentru a descifra acest fenomen, oamenii de știință lupta deja de mult timp.

Reyfer și colegii săi, folosind o simulare pe computer au stabilit că cu Pămîntul preistoric s-a ciocnit un corp preistoric mult mai mare, iar impactul a fost mai degrabă sub un unghi decît pe centru, aşa cum s-a crezut anterior, remarcă BBC.

Astfel, Theia ar fi pierdut puțin în greutate şi a continuat calea sa. Pentru confirmarea definitivă a acestei ipoteze este necesar să se efectueze o analiză profundă a solului lunar.

Keywords:

luna , Univers , stiinta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1514
Populația:
480 locuitori

Leuntea este un sat din cadrul comunei Grădiniţa, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Căușeni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 480 de oameni. Satul Leuntea a fost menționat documentar în anul 1514.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.