13 november 2016, 12:12 Kaleidoscope views 8330
10 sfaturi simple pentru un condus în siguranţă pe timp de iarnă
13 november 2016, 12:12 Kaleidoscope views 8330

10 sfaturi simple pentru un condus în siguranţă pe timp de iarnă

Potrivit prognozei meteo afişate de Serviciului Hidrometeorologic de Stat, temperaturile vor scădea, iar duminica acestea vor ajunge ziua şi sub zero grade.

Totodată, în acest weekend vor cădea precipitaţii mixte în unele zone ale ţării, care vor duce la formarea pe carosabil a unui strat mic de zăpadă şi a poleiului.

Conducerea autovehiculelor în timpul iernii este diferită de cea din alte anotimpuri. Condiţiile meteo nefavorabile și scăderea luminozităţii în timpul zilei pot face călătoriile cu mașina destul de periculoase.

Dacă e să mai adăugăm aici problemele tradiţionale din ţara noastră, mai ales atunci cînd vine vorba de curăţarea străzilor şi folosirea materialelor antiderapante, probabilitatea de a face un accident este mai mare.

Cu scopul de a minimaliza aceste riscuri şi pentru ca să vă simţiţi mai siguri la volan în orice condiţii meteo din perioada rece a anului, urmaţi 10 sfaturi simple:

1. Pregătiţi corect maşina pentru condiţiile de exploatare pe timp de iarnă

Ideal ar fi să efectuaţi un control complet al automobilului la un service auto. Dacă obişnuiţi să vă pregătiţi automobilul în mod individual, verificaţi-l după următoarea listă:

· pneurile trebuie să fie schimbate cu cele de iarnă;

· luminile de întîlnire, luminile de zi şi blocurile optice anti ceaţă trebuie să fie funcţionabile;

· în rezervorul cu lichid pentru spălarea parbrizului şi lunetei trebuie să fie o soluţie care rezistă la îngheţuri;

· acumulatorul trebuie să fie încărcat complet;

· trebuie să lucreze bine sistemul de frînare;

· antigelul şi uleiurile trebuie să fie schimbate (şi turnate pînă la nivelul corespunzător).

2. Curăţaţi automobilul complet de zăpadă înainte de a începe mişcarea

Dacă zăpada nu este curăţată de pe întreaga caroserie, aceasta poate aluneca de pe acoperiş şi să vă acopere cîmpul vizual în timpul deplasărilor. Mai mult, gabaritele automobilului sînt greu de recunoscut dacă acesta este acoperit de zăpadă.

3. Planificaţi călătoriile din timp

De dimineaţă nu ar fi rău să ascultaţi prognoza meteo şi să derulaţi puţin timeline-ul de pe reţelele de socializare pentru a fi la curent cu situaţia din oraş. Acest lucru este deosebit de important mai ales dacă planificaţi să vă deplasaţi într-un alt oraş.

În acelaşi timp nu uitaţi să vă reîncărcaţi telefonul mobil. Într-o situaţie excepţională veţi avea nevoie de el.

4. Efectuaţi doar manevre bine gîndite pe drumurile alunecoase

Şoferii cu experienţă ştiu că sistemul ABS măreşte distanța de frînare în cazul în care drumul este înghețat. De aceea nu lăsați ca acesta să se activeze: începeţi frînarea din timp şi cît de lin posibil.

În timpul coborîrii în pante utilizaţi frîna cu motorul, în tot acest timp selectînd treapta corespunzătoare a cutiei de viteze.

Totodată, în timpul urcuşurilor pe pante rampe selectaţi o treaptă optimă pentru a nu fi nevoie o schimbare ulterioară care ar putea provoca o alunecare a roţilor.

De depăşirile pe zone dificile (cale ferată, drumuri cu polei pronunțat, etc.) ar fi bine să vă abţineţi.

5. Evidenţiaţi gabaritele automobilului dvs cu lumină

Pentru o deplasare mai sigură în întuneric sau mai ales în condiţii de vizibilitate redusă, neapărat folosiţi combinaţia – lumini de întîlnire + lumini anti ceaţă.

6. Nu uitaţi că înafară de alţi şoferi şi maşini, există şi pietoni!

Atunci cînd pietonii traversează strada, nu este exclus faptul că cineva poate aluneca şi cădea. Luaţi în considerare acest lucru atunci cînd vă apropiaţi de trecerile de pietoni, dar şi în preajma spitalelor, şcolilor, grădiniţelor de copii, etc.

Din păcate intenţiile pietonilor sînt dificil de prognozat, de aceea fiţi atenţi şi vigilenţi.

7. După posibilităţi, nu vă parcaţi automobilele pe drumuri, străzi sau marginile acestora

Acest lucru reduce lăţimea benzii şi de regulă încurcă autospecialelor care curăţă străzile de zăpadă (în unele cazuri nu veţi putea ieşi pentru că o parte a maşinii dvs va fi acoperită sau blocată de zăpada împinsă spre bordură).

De asemenea, în condiţii de vizibilitate redusă, maşina dvs poate fi cauza unui accident rutier.

8. Verificaţi prezenţa în maşină a unei frînghii rezistente, a trusei de prim ajutor şi a unei lopeţi

Situaţiile pot fi diferite. Dacă eşti asigurat preliminar – eşti „înarmat" şi le poţi face faţă.

Frînghia şi lopata vă vor ajuta să ieşiţi dintr-o capcană de zăpadă, iar trusa de prim ajutor va fi utilă în cazul în care nu vă simţiţi bine sau să nu dea Dumnezeu se întîmplă un accident.

9. Îmbunătăţiţi-vă nivel de conducere

Nicio instrucţiune scrisă sau la şcoala auto nu veţi fi învăţat cum să faceţi faţă rapid şi corect unei derapări neaşteptate, cum să manevraţi corect şi cum să vă simţiţi sigur la deplasarea pe un drum înzăpezit.

Frecventaţi cursuri speciale: pe lîngă beneficiile incontestabile, veți obține emoții luminoase și plăcere!

10. Maximă concentrare la drum

De multe ori nu purtaţi vina pentru o situaţie care a rezultat într-un accident, însă nici nu este comod să ajungi în aceasta. Menţinînd limita de viteză şi urmărind atent manevrele şi reacţiile altor colegi veţi reduce acest risc la un nivel minim.

Evident, nu uitaţi să vă cuplaţi centurile de siguranţă şi să ţineţi ambele mîini pe volan (telefonul se poate folosi prin hands free).

Conduceţi cu grijă şi astfel anotimpul rece va fi cel mai bun prieten al dvs!

Source: autoblog.md

Keywords:

automobil , iarna , sfat

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1585
Populația:
1397 locuitori

Fîntîniţa este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte satul Fîntîniţa și stația de cale ferată Ghizdita. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1397 de oameni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Drochia și la 194 km de Chișinău. Satul Fîntînița a fost menționat documentar în anul 1585.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.