19 december 2015, 14:25 Kaleidoscope views 12280
A fost descifrat misterul Triunghiului Bermudelor?
19 december 2015, 14:25 Kaleidoscope views 12280

A fost descifrat misterul Triunghiului Bermudelor?

De-a lungul timpului, vapoare, ambarcațiuni ușoare și chiar avioane s-au "evaporat" fără urmă în Oceanul Atlantic, în asa numitul Triunghi al Bermudelor, zonă cuprinsă între Insulele Bermude, Porto Rico și Fort Lauderdale. Un grup de cercetatori rusi afirma că a descifrat misterul acestor dispariții, care ar fi provocate de același fenomen geofizic aflat la originea giganticelor cratere apărute brusc în Siberia în perioada verii.

In opinia expertilor, la fel ca în cazul fenomenelor de tip "pingo" sau hidrolacolit din Siberia, în subsolul marin din Triunghiul Bermudelor există mari pungi de gaz metan care, la un moment dat, se sparg violent, gazele astfel degajate urcand spre suprafața oceanului și antrenad pierderea flotabilității ambarcațiunilor aflate în trecere prin zona respectivă. Iar când ajung în atmosferă, aceste gaze pot antrena pierderea portanței aeronavelor care survoleaza regiunea.

Fenomenul "Triunghiul Bermudelor este un efect al reacțiilor hidraților de gaze naturale", a declarat Igor Ielțov pentru The Siberian Times. "Hidrații de gaze încep să se descompună activ, gheața metanică trecând în formă gazoasă. Această reacție se produce rapid, ca o avalanșă sau ca o reacție nucleară, eliberând volume uriașe de gaz. Astfel, apa oceanului ajunge să pară că fierbe, iar vapoarele se scufundă pentru că-și pierd flotabilitatea. Același fenomen duce și la suprasaturarea anumitor porțiuni atmosferice cu metan, ceea ce produce puternice turbulențe atmosferice și prăbușirea aparatelor de zbor", a explicat el.

Hidrații de gaze naturale sunt amestecuri înghețate de apă și gaz, în special de metan. Astfel de amestecuri se găsesc în permafrostul din anumite regiuni siberiene, precum și în subsolul unor zone ale oceanului. În perioada recentă trei cratere gigantice, rezultate în urma unor fenomene de tip "pingo", au apărut în peninsulele siberiene Iamal și Taimir, în urma degajări explozive ale unor astfel de acumulări de gaze.

Vladimir Potapov, coleg cu Ielțov, a afirmat, la rândul său, că "principalul element al teoriei noastre pentru explicarea craterului din Iamal este eliberarea gazelor din astfel de hidrați".

Source: incomemagazine.ro

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1484
Populația:
6905 locuitori

Răzeni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mileştii Noi și Răzeni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 6905 de oameni. Satul Răzeni a fost menționat documentar în anul 1484.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.