08 september 2014, 10:26 Kaleidoscope views 11901
Un nou Cernobîl în Ucraina?
Photo: ruvr.ru
08 september 2014, 10:26 Kaleidoscope views 11901

Un nou Cernobîl în Ucraina?

În estul Ucrainei continuă acţiunile de luptă. Experţii consideră că există pericolul unei catastrofe tehnogene de amploare, provocate, de exemplu, de căderea unui proiectil într-un loc în care se află deşeuri radioactive, într-un spital oncologic cu aparatură specială sau în staţiile de epurare.

Una dintre posibilele surse de pericol sunt centralele nucleare. Ucraina deţine cinci astfel de centrale nucleare, inclusiv cea de la Cernobîl. Funcţionează patru dintre ele: de la Zaporojie, Hmelniţk, Rovensk şi Centrala Sud-Ucraineană.

În apropiere de zona de acţiuni militare se află deşeurile radioactive din Dnepropetrovsk şi Harkov. Experţii consideră că „este suficient doar un proiectil întîmplător pentru a crea o zonă similară celei de la Cernobîl".

În sud-estul Ucrainei se află sute de instituţii de medicină, care folosesc surse radioactive. Ele se află în Lugansk, Doneţk, Enakievo, Gorlovka, Mariupol, Kramatorsk şi alte oraşe. Peste 570 de spitale şi policlinici din regiunile Doneţk, Lugansk şi Zaporojie deţin mijloace speciale pentru diagnosticare şi terapie.

„Dacă se distruge aparatura, omul poate muri într-un minut din cauza radiaţiilor. Iar dacă iodul radioactiv ajunge într-un rîu, vom avea de-a face cu o adevărată catastrofă ecologică!", menţionează expertul Dmitri Fomin.

Specialiştii de la Institutul pentru Siguranţa Dezvoltării Energiei Nucleare consideră că, în cazul distrugerii unui spital din Lugansk, cobaltul şi iridiul vor ajunge în atmosferă, valul radioactiv întinzîndu-se pe sute de kilometri. În acest caz, şi în Europa se va înregistra o creştere a nivelului de radiaţii.

Întreprinderile chimice reprezintă şi ele un pericol. O avariere sau un incendiu la o întreprindere chimică pot duce la o explozie puternică din cauza substanţelor folosite. În primăvara anului 2013, în SUA a avut loc o explozie la o uzină de îngrăşăminte chimice. Atunci s-au înregistrat numeroşi morţi şi răniţi. Un eventual incendiu la uzina Stirol din Gorlovka poate duce la emisii de amoniac, care poate provoca decesul rapid al unei persoane mai ales pe timp de caniculă.

O catastrofă tehnogenă poate fi provocată şi la staţiile de epurare, care folosesc clor. Igor Strelkov, comandantul forţelor de autoapărare din Republica Populară Doneţk, a atras atenţia pe pagina sa de Twitter că loviturile cu rachete asupra staţiilor de epurare din Doneţk şi Lugansk vor duce la o emisie masivă de clor.

„Rezervele de clor sînt suficiente pentru a ucide tot ce e viu pe un teritoriu extins. Se pot înregistra zeci de mii de morţi, poate şi mai mult", a spus Strelkov.

Source: romanian.ruvr.ru

Keywords:

Cernobil , Ucraina , catastrofe

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
534 locuitori

Beloci este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Rîbnița și la 128 km de Chișinău. Conform datelor anului 2011 populația satului constituia 534 de oameni. Satul Beloci a fost menționat documentar în anul 1711.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.