05 august 2015, 14:37 Celebrities views 8962
Plasticianul moldovean Isaia Cîrmu a fost petrecut pe ultimul drum
05 august 2015, 14:37 Celebrities views 8962

Plasticianul moldovean Isaia Cîrmu a fost petrecut pe ultimul drum

La 7 mai a fost petrecut pe ultimul drum pictorul şi graficianul Isaia Cîrmu, Maestru al Artei din Republica Moldova, laureat al Premiului Naţional, care s-a stins din viaţă la vîrsta de 74 de ani în urma unei boli incurabile.

Cu această ocazie, la Centrul Expoziţional "Constantin Brâncuşi" al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova a avut loc un miting de doliu.

Potrivit criticului de artă Tudor Braga, Isaia Cîrmu este un fenomen rarisim în istoria culturii naţionale, care a contribuit substanţial, deopotrivă, la sporirea considerabilă a patrimoniului artistic naţional şi la includerea acestuia în circuitul mondial.

"A ilustrat peste 500 de titluri de carte, dintre care 240 din colecţia "Biblioteca şcolarului" a Editurii "Litera". A cîştigat distincţii la concursuri internaţionale în Bulgaria, Canada, Cehia, Germania, Italia, Japonia, Polonia, România, Statele Unite ale Americii, Tunisia, în fosta URSS şi alte ţări. A ilustrat poveştile populare "Făt-Frumos şi soarele" şi "Ulciorul cu galbeni", comandate în 1982 de o editură din Japonia. Toate piesele reprezintă capodopere ale genului, executate în acuarelă pe hîrtie. Această colecţie de lucrări a fost achiziţionată mai tîrziu în Franţa", a subliniat Tudor Braga.

Artistul plastic Alexei Colîbneac a menţionat că Isaia Cîrmu este ultimul mohican al graficii de carte din R. Moldova. "Isaia Cîrmu era un geniu în designul cărţii. A fost un virtuoz ilustrator, un extraordinar gravor, pictor şi un patriot al neamului", a remarcat Alexei Colîbneac.

Isaia Cîrmu s-a născut la 15 mai 1940 în satul Pîrjota, raionul Rîşcani. Între anii 1957 şi 1965 îşi face studiile la Şcoala Republicană de Arte Plastice "I. Repin" (azi Colegiul Republican de Arte Plastice "A. Plămădeală") din Chişinău. Ulterior urmează cursurile Institutului Poligrafic din Moscova (1965-1971).

A fost distins cu ordinul "Gloria Muncii", medalia "Mihai Eminescu" şi cu Premiul Naţional al R. Moldova. Isaia Cîrmu s-a stins din viaţă la 5 mai. El a fost înmormîntat la Cimitirul Central de pe str. Armenească din capitală.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
911 locuitori

Răzălăi este un sat din cadrul comunei Pepeni, raionul Sîngerei. Satul Răzălăi se află la distanța de 26 km de orașul Sîngerei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 911 oameni. Localitatea a fost fondată la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.