23 november 2013, 10:58 Moldovan reality views 11363
23 november 2013, 10:58 Moldovan reality views 11363

Blocurile locative vor fi clasificate în funcţie de starea tehnică

Starea tehnică a blocurilor locative din Republica Moldova va fi evaluată de o comisie specială creată de Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale. Cabinetul de miniştri a aprobat marţi Regulamentul pentru inventarierea tehnică şi paşaportizarea blocurilor locative.

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", Ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Marcel Răducan, a menţionat că starea tehnică a clădirilor locative va fi clasificată în cinci categorii: bună, satisfăcătoare, nesatisfăcătoare, învechită şi inutilizabilă. "Obiectivul nostru este de a determina starea tehnică a construcţiei. În urma procesului de evaluare, autorităţile vor putea direcţiona fondurile necesare reabilitării sau consolidării exact către clădirile care au cea mai mare nevoie. Cu alte cuvinte, vom şti exact care sunt urgenţele. Blocurile care vor fi încadrate în categoriile inferioare vor fi tratate cu prioritate", a precizat ministrul. Marcel Răducan a menţionat că va fi efectuată cercetarea vizuală şi detaliată a clădirilor, terenurilor, fundaţiilor, pereţilor, acoperişurilor şi a scărilor.

Noile reguli sînt obligatorii pentru toate instituţiile, întreprinderile, persoanele fizice, juridice, indiferent de forma de proprietate, subordonarea departamentală, sursele de finanţare.

Potrivit ministrului Marcel Răducan, inventarierea este necesară, deoarece 134 de mii de blocuri locative au fost construite în perioada 1945-1970, alte 160 de mii - între anii 1971-1991 şi doar 50 de mii - în perioada 1991-2011.

Source: infotag.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
745 locuitori

Chioselia Mare este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica și Chioselia Mare. Localitatea se află la distanța de 52 km de orașul Cahul și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 745 de oameni. Satul Chioselia Mare a fost menționat documentar în anul 1765.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.