11 may 2013, 16:25 Moldovan reality views 5128
11 may 2013, 16:25 Moldovan reality views 5128

În R. Moldova produsele petroliere s-au ieftinit


Foto: novostimira.com.ua

Mai multe companii petroliere care operează pe piaţa Republicii Moldova au redus preţurile la toate tipurile de carburanţi, la numai douăzeci de zile după scumpirea acestora, informează MOLDPRES.

Şefa Serviciului de presă al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Stela Iaţco, a confirmat pentru MOLDPRES că benzina s-a ieftinit cu 10-25 de bani, motorina – cu 27–40 de bani, iar preţurile la gazul lichefiat au scăzut cu 15–40 de bani.

Patru companii importatoare şi 11 companii care deţin licenţe pentru vînzarea cu amănuntul a produselor petroliere au notificat ANRE, în ultimele cinci zile, despre intenţia de micşorare a preţurilor.

ANRE informează că în ultimele două luni preţurile de import la benzină sînt în descreştere de la 1063 de dolari SUA tona (preţ mediu de import, august 2013) - la 997 de dolari SUA (octombrie 2013). Preţurile de import la motorină au început să se reducă din luna septembrie – de la 1026 de dolari SUA tona la 993 de dolari în octombrie, iar cele la gazul lichefiat sînt în creştere de la 608 dolari SUA tona (iulie) la 825 de dolari (octombrie).

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a anunţat că va transmite spre examinare Consiliului Concurenţei informaţia despre evoluţiile recente de pe piaţa produselor petroliere.

Potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, ANRE nu stabileşte preţurile pe o piaţă concurenţială. Acestea sînt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier în funcţie de cerere şi ofertă şi depind de mai mulţi factori variabili, cum ar fi evoluţia preţului ţiţeiului pe piaţa internaţională, evoluţia preţurilor externe ale carburanţilor, evoluţia cursului de schimb leu/dolar, valoarea accizelor pe piaţa internă. Limita profitului pentru operatorii pe piaţa produselor petroliere a fost stabilită la nivel de 10%.

La mijlocul lunii octombrie companiile petroliere din Republica Moldova au scumpit gazul lichefiat în medie cu 70 de bani, iar motorina cu 45 de bani.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
2860 locuitori

Negureni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobruşa, Negureni și Chersac. Localitatea se află la distanța de 28 km de oraşul Teleneşti şi la 83 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2860 de oameni. Satul Negureni a fost menționat documentar în anul 1660.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.