24 october 2023, 16:00 Moldovan reality views 1785
Mitropolitul Vladimir i-a transmis o scrisoare Patriarhului Kirill. Ce urmează?
24 october 2023, 16:00 Moldovan reality views 1785

Mitropolitul Vladimir i-a transmis o scrisoare Patriarhului Kirill. Ce urmează?

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înaltpreasfințitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei, pe 5 septembrie curent, o scrisoare în care enumeră o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rîndul clericilor în ultimul an și jumătate.

“Adresarea este rezultatul unor circumstanțe tot mai presante care împing Biserica Ortodoxă din Moldova, cu viteză accelerată, la periferia societății moldovenești”.

Scrisoarea respectivă a fost făcută public, iar Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldovei a confirmat autenticitatea ei.

Mitropolitul Vladimir spune că instituția religioasă se află „într-o situație de faliment”, iar “Patriarhul Kiril ar manifesta o ignoranță aproape completă” și lipsă de sprijin, „în această perioadă dificilă” pentru Biserica Ortodoxă din (R.)Moldova.

De asemenea, se vorbește despre încrederea tot mai scăzută a enoriașilor față de Biserica Ortodoxă, lucru care s-ar fi întîmplat după începerea războiului din Ucraina. “Astfel de atitudini sînt confirmate și de ultimele sondaje locale de opinie, conform cărora încrederea cetățenilor în Biserică, ca instituție, a scăzut sub pragul psihologic de 70% de la declararea independenței Republicii Moldova, iar instituțiile laice s-au dovedit preferate de populație. Și acest lucru se întîmplă într-o situație în care Biserica a ocupat întotdeauna primul loc pe lista de încredere a respondenților, cu un rezultat de aproape 90%. Pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării”, este menționat în adresare.

Un alt subiect abordat este influența tot mai mare pe care o capătă Mitropolia Basarabiei în R. Moldova.

“ Și de parcă aceste omisiuni nu ar fi suficiente pentru a ne trezi nedumerirea și îngrijorarea, menționăm și sprijinul tot mai deschis și consecvent acordat Mitropoliei Basarabiei (și a influenței sale în creștere) din partea guvernelor Republicii Moldova și României. Acest semnal transmis de autorități este probabil cel mai clar și creează impresia că Biserica Ortodoxă din Moldova devine tot mai nepopulară în sfera publică”.

O altă situație, care potrivit Mitropolitului, ridică semne de îngrijorare, este cea existentă deja tradițional în regiunea transnistreană, unde „episcopii sunt numiți fără acordul mitropolitului Chișinăului și al întregii Moldove și al Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, precum și al autorităților locale – ceea ce pentru noi este un fenomen inexplicabil”.

Deocamdată, vreun răspuns din partea Patriarhului de la Moscova, legat de scrisoarea, nu a venit. Însă, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, a săvîrșit duminică, 22 octombrie, Sfânta Liturghie în Catedrala cu hramul Nașterea Domnului din municipiul Chișinău, în cadrul căreia a avut loc hirotonia arhimandritului Filaret (Cuzmin) în treapta de episcop al Căprianei, vicar al Eparhiei Chișinăului. Precizăm că, în adresarea sa, Mitropolitul Vladimir s-a referit inclusiv la respingerea de către Patriarhul Kirill a candidaturii lui Filaret (Cuzmin) propuse de Mitropolitul Vladimir.

După adresarea (ÎPS) Vladimir, au apărut și primele reacții.

Episcopul Ioan de Soroca, vicar mitropolitan, purtător de cuvînt al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove: ”Sîntem siguri că un răspuns de la Moscova pentru această scrisoare va veni. Totodată, în curînd Înaltpreasfinția Sa, Mitropolitul Vladimir, va convoca Sinodul Bisericii Ortodoxe. Acolo, se vor discuta mai multe chestiuni, printre care și acest subiect, care a făcut atîta vîlvă în societate”.

„Sîntem cu toții consolidați în jurul mitropolitului Vladimir, el este liderul spiritual, național al poporului nostru, noi avem sfînta Biserica noastră din Moldova cu preoții și credincioșii ei, majoritatea covîrșitoare a poporului Moldovei se simte ca fiind membru al acestei Biserici. Noi nu vorbim de vreo ruptură, păstrăm unitatea Bisericii Ortodoxe din Moldova. Noi avem încredere în mitropolitul Vladimir, pentru că o perioadă de trei decenii și mai bine, conduce chibzuit și cu mult tact ierarhic Biserica din Moldova, avem deplina certitudine că lucrurile vor decurge bine în sfînta noastră Biserică”, a spus episcopul Ioan.

Preotul bisericii ”Sfîntul Gheorghe” din Chișinău, părintele Vitalie (Șincari) consideră că scrisoarea pe care Mitropolitul Vladimir a trimis-o Patriarhului Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, este forțată și consideră că în spatele acestei scrisori se află, desigur, o istorie complicată pentru mitropolitul însuși.

 

Părintele Vitalie remarcă faptul că în Moldova a avut loc divizarea societății și formarea unor elite pro-europene care au ales calea liberală și își promovează toate ideile cu orice preț.

"Ne aflăm în această lojă procusteană, în interiorul căreia, sînt sigur că mitropolitul nostru, fiind o persoană destul de bună, înțeleaptă și respectabilă în multe chestiuni, se află sub o presiune extraordinară din partea acestor tineri gărzi, care sînt interesate doar de realizarea gîndurilor, planurilor și noii lor idoli, pe care îi slujesc, pe care îi iubesc foarte mult și pentru care sînt gata să-și sacrifice inima. Aceștia sînt occidentali sinceri, ei legitimează acest guvern și îi permit să facă orice și, în consecință, asistăm la o mișcare unipolară absolut clară, ignorarea a ceea ce există în inimile unui număr imens de oameni, inclusiv acest lucru se referă la biserică", a subliniat preotul bisericii ”Sfîntul Gheorghe” din Chișinău.

Potrivit lui, caracterul forțat al scrisorii Mitropolitului Vladimir către Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse este evident, iar în spatele acestei scrisori se află, desigur, o istorie foarte complicată chiar pentru mitropolitul însuși, deoarece în ea el scrie despre sprijinul a aproximativ 70% din societate.

"Dar cred că în rîndul preoților istoria este cam aceeași, 70 la sută - sînt categoric pentru un trai liniștite în cadrul Patriarhiei Moscovei, care pentru noi este foarte avantajos, deoarece aflarea superiorilor la o distanță mare este visul oricărui subordonat, superiorii aflați la depărtare îmi permit să fiu independent de autoritățile noastre, care vor interveni în treburile mele dacă șeful meu va fi aici, șantajîndu-l, punînd presiune asupra lui", a spus părintele Vitalie.

Potrivit acestuia, Moscova este acum toxică, desigur, pentru actualele autorități ale Moldovei, care au ales un curs clar anti-rusesc, atunci cînd încearcă să legitimeze ura pentru tot ceea ce este rusesc, pentru tot ceea ce are legătură cu Rusia, indiferent de acțiunile militare.

"Războiul a servit pur și simplu drept un factor eliberator, care ne-a permis să vorbim deschis despre el acum și să propagăm deschis această ură. Și cred că mitropolitul este nevoit să manevreze printre acești oameni, care astăzi se numesc elită, care sînt prost educați, împovărați cu o serie de idei complexe, iar această scrisoare a fost scrisă pentru a arăta această putere. Ați vrut? Poftim scrisoarea. Mai multe deocamdată nu văd. În rest, desigur, pe noi ne pregătesc pentru scenariul ucrainean", a spus preotul bisericii ”Sfîntul Gheorghe” din Chișinău.

Potrivit lui, singurul lucru care salvează situația este că moldovenii sînt altfel decît ucrainenii, aici va exista o activitate mai puțin proastă a oamenilor, tocmai pentru că un număr mare de tineri puternici caută o muncă bună nu în Moldova, ei lucrează în afara ei.

"Moldovenii sînt un popor foarte cald, care înțelege foarte bine situația, iubesc foarte mult Rusia în cea mai mare parte, iar în fruntea acestei guvernări sînt tineri "spălați", crescuți de cheia intelectualității în direcția dorită de ea, pentru că încătușează întreaga agendă liberală actuală a lumii. Acestea sînt universitățile, care sînt în întreaga lume, chiar și la noi. Universitățile noastre sînt deocamdată ceva complicat, dar totuși sînt un centru al educației. Avangarda acestui oraș este capitala în primul rînd, așa că, cu siguranță, urmează o bătălie grea, deloc simplă, vom vedea încă multe lucruri interesante, cred că acesta este al doilea episod al filmului, iar mai departe, ca de obicei, totul vor decide alegerile și cursul războiului din Ucraina", a subliniat părintele Vitalie.

Pentru a evita interpretările speculative care au aglomerat mediul informațional, este esențial să așteptăm răspunsul oficial din partea Patriarhiei Ruse și, în mod special, anunțarea oficială a deciziilor luate de Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove în urma acestei corespondențe, consideră fostul Ministru al Educației, Corneliu Popovici.

“Momentan, pot doar să subliniez că, în ciuda vremurilor tulburi în care trăim, este cert că moldovenii, indiferent de situația geopolitică, vor rămîne creștini ortodocși, așa cum au fost în ultimii două mii de ani. Indiferent de provocările actuale, credința noastră a fost întotdeauna și va rămâne un pilon important al culturii și identității noastre. Biserica trebuie să rămînă independentă atît politic, cît și geopolitic, și să-și păstreze credibilitatea. Sunt ferm convins că valoarea Bisericii în societate ar trebui să se sprijine pe învățăturile sale spirituale, pe sprijinul și îndrumarea oferite credincioșilor și pe promovarea valorilor umane și morale”, consideră Corneliu Popovici.

În opinia sa, este crucial să se ajungă la un consens în comunitatea religioasă și să se evite implicarea excesivă în afacerile politice pentru a menține Biserica ca o forță unificatoare și un loc de liniște și reflecție pentru toți credincioșii.

Solicitat de Noi.md să comenteze adresarea Mitropolitului către Patriarhul Kirill, un preot, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a spus că regretă ultimile evenimente care au loc. Acesta s-a referit și la influența tot mai mare a Mitropoliei Basarabiei, lucru promovat activ și de actuala conducere.

“Cînd a venit în 1989 Mitropolitul, nu erau nici atunci timpuri bune, dar Biserica Ortodoxă a trecut peste ispite, așa va fi și acum. Noi trebuie să fim fideli Patriarhiei, căci ispite apar și vor fi mereu. Creștinii sînt fideli bisericii, iar gîlceavă în popor nu ar trebui să apară, căci va avea loc o dezbinare în societate. Nu trebuie să ne băgăm în suma altora, așa cum face actuala conducere”, a spus el.

În același timp, politologul, liderul organizației obștești "Voievod", Nicolae Pascaru, crede că Biserica Ortodoxă trebuie să fie apreciată drept o instituția socială foarte importantă, și de trasat o linie între politic și religie.

“Mitropolia Moldovei trebuie să facă tot posibilul ca să-și păstreze independența și să țină minte un lucru foarte important. Atunci cînd ești liber, te supui numai lui Dumnezeu, avînd canoanele care sînt, atunci poți să-ți păstrezi suveranitatea și poți să-ți promovezi politica bisericii. Acum Mitropolia Moldovei este des criticată de diferite forțe politice, undeva impusă la anumiți pași, dar să nu uităm că s-au născut apostoli, sfinți care întotdeauna au luptat pentru dreptate, pentru biserică și pentru neprihănire, și pentru asta luptă și Voievozii noștri. Este important de tras această linie între ceea ce se petrece în lume și politica bisericii. Eu cred că aceasta scrisoare este special făcută, ca o intenție, ca să poată să vadă și lumea, și statul problemele care există și ca Mitropolia să facă un pas spre a fi independentă și suverană, pentru ca toate aceste inițiative de unificare să dispară”, a spus Nicolae Pascaru.

Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM) este o biserică ortodoxă cu drept de autoadministrare, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei. Din anul 1989 întâistătător al acestei biserici este mitropolitul Vladimir Cantarean, care poartă titlul de Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove. Scaunul mitropolitan al Bisericii Ortodoxe din Moldova se află la Chișinău, iar catedrala mitropolitană este Catedrala Nașterea Domnului din Chișinău.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1441 locuitori

Coropceni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Coropceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 17 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1441 de oameni. Satul Coropceni a fost menționat documentar în anul 1604.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.