|
În pofida criticilor, Maia Sandu salută decizia Ucrainei privind „limba moldovenească”
În pofida criticilor aduse declarațiilor premierului României Marcel Ciolacu, Președinta Maia Sandu salută decizia autorităților de la Kiev prin care sintagma „limba moldovenească” este înlocuită cu limba română, în documentele oficiale. „O mișcare importantă care consolidează unitatea țărilor noastre”, a scris Maia Sandu pe X. La rîndul său, și Volodimir Zelenski a venit cu un mesaj.
„Salut declarația comună a președintelui Zelenski și a prim-ministrului Marcel Ciolacu, prin care se confirmă limba română ca limbă oficială pentru comunitatea românească din Ucraina. O mișcare importantă care consolidează unitatea țărilor noastre”, a scris Maia Sandu pe X.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a răspuns la mesajul Maiei Sandu.
„Dragă Maia Sandu, mă bucur că cooperarea noastră trilaterală dintre Ucraina, Moldova și România se dezvoltă într-un ritm tot mai rapid. Ambele noastre națiuni sînt pe cale să adere la UE. Ar trebui să ne construim viitorul european și să consolidăm Europa împreună”, a scris Zelenski, pe aceeași platformă.
Reamintim că Anatol Fetescu, președintele Asociației național-culturale a moldovenilor ”Luceafărul” din regiunea Odesa, a declarat că Limba moldoveneascăva exista în Ucraina, atîta timp cît normele democratice de asigurare a drepturilor minorităților naționale vor fi în vigoare în Europa.
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și-a exprimat indignarea față de decizia Ucraine de a renunța la denumirea de „limba moldovenească” în documentele oficiale. Reprezentații formațiunii au notat că acest lucru a avut loc „sub presiunea României”.
Totodată, fostul președinte al Republicii Moldova și lider al Partidului Socialiștilor de opoziție, Igor Dodon, și-a exprimat regretul față de decizia autorităților ucrainene de a considera limba moldovenească drept limba română.
"Limba moldovenească, ca și statul moldovenesc, care are peste 650 de ani, a fost, este și va fi. Afirmațiile potrivit cărora limba moldovenească nu a existat niciodată sînt fie o minciună deliberată, fie o dovadă de ignoranță a propriei istorii. Cunoaștem de mult timp poziția vecinilor noștri români, dar este regretabil că vecinii noștri ucraineni au cedat presiunii și au renunțat la identitatea moldovenilor care trăiesc în Ucraina", a declarat Dodon.
Anterior, noi.md a scris că oricine poate vedea documente din secolele XVII - XXI, prima mențiune a limbii moldovenești datînd din secolul al XVI-lea, deși moldovenii au vorbit întotdeauna limba moldovenească încă de la apariția etnonimului "moldovenească".
Source:
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Обнародованы подробности операции по эвакуации молдавских граждан из Ливана
- Произведение искусства, которому около 900 лет
- Почему не осталось тысячелетних деревьев?
- Инфантильность поколения - это смешно
- Легенды говорят, загадочные женщины построили мегалиты в Португалии
- Почему нужно перестать пить чай… Профессор Иван Неумывакин лечил без лекарств!
- Храмовые пещеры древности (+Фото)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1643
- Populația:
- 482 locuitori
Drojdieni este un sat din cadrul comunei Şişcani, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 482 de oameni. Satul Drojdieni afost menționat documentar în anul 1643.
Comments
(0)