20 october 2023, 10:30 Moldovan reality views 1193
Prețurile pentru cursele avia Israel-Chișinău s-au scumpit peste noapte. Reacția autorităților
20 october 2023, 10:30 Moldovan reality views 1193

Prețurile pentru cursele avia Israel-Chișinău s-au scumpit peste noapte. Reacția autorităților

Autoritățile de la Chişinuă continuă să poarte negocieri cu partenerii internaționali pentru evacuarea cetățenilor moldoveni aflați în Fîșia Gaza.

Cei care aleg să vină acasă din Israel sînt nevoiţi să scoată din buzunare și peste 900 de euro pentru un bilet de avion, în loc de 200, cît era pînă la izbucnirea războiului. Autorităţile dau din umeri şi spun că nu pot interveni, deoarece nu au pîrghiile legale, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

Potrivit ministrului de Externe de la Chişinău, situaţi este complicată, iar singura calea de a discuta cu moldovenii aflaţi în Fîşia Gaza este prin intermediul reţelelor sociale sau intermediari.

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: „Menţinem cu regularitate contact cu toţi cetăţenii prezenţi în Fîşia Gaza. Discutăm cu partenerii din regiune şi autorităţile din Israel şi autorităţile Egiptului au lista acestor cetăţeni şi evident speranţa şi obiectivul nostru este ca în momentul în care va fi posibilă retragerea spre Egipt a acestor cetăţeni ei să se poată retrage cu siguranţă.”

Dacă pînă la începutul războiului, un bilet de avion din Chişinău spre Tel Aviv costa pînă la 200 de euro, astăzi cel mai ieftin bilet costă 800 de euro, iar cel mai scump 1.500 de euro.

Operator aerian: „- Caut un bilet de avion din Telv Aviv spre Chişinău pentru mama mea care se află acum în Israel. Pentru mîine este dar este foarte scump. Este 933 de euro, este următorul pe 22 octombrie dar este la acelaşi preţ.”

Operator aerian: „Pe 24 este direct în Chişinău la preţ de 810 euro.”

Vladimir Cebotari, director companie aeriană: „Trebuie să ţinem cont că nu prea este lume, din cei care doresc să călătorească spre Israel, ceea ce înseamnă că nava zboară deşartă într-o direcţie şi atunci pasagerul care călătoreşte dinspre Israel trebuie să compenseze costurile spre alte direcţie. Costurile au crescut enorm de mult în această perioadă, deoarece sînt mai puţini prestatori de servicii şi în mod special au zburat în cer costurile pentru asigurare.”

În timp ce companiile aeriene îşi motivează creşterea preţurilor la biletele de avion, atît Autoritatea Aeronautică Civilă, cît şi ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, spun că nu pot interveni, doarece nu au temei legal.

Autoritatea Aeronautică Civilă: „Preţurile la biletele de avion nu sînt reglementate, le stabileşte operatorul aerian. Autoritatea nu are temei legal să intervină, neavînd această competenţă. Ţinînd cont de faptul că mulţi operatori şi-au sistat zborurile spre această destinaţie, care presupun un risc iminent, cei care încă zboară îşi stabilesc tariful reieşind din conjunctura existentă”.

Andrei Spînu ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Eu în primul rînd vreau să îndemn cetăţenii să nu se grăbească să cumpere bilete la preţuri foarte mari. Evident cînd se cumpără de astăzi pe mîine uneori se vede acest abuz despre care vorbiţi, dar dacă se cumpără din timp pentru o perioadă de cîteva zile preţul biletelor este unul ok”.

Potrivit datelor oferite de către Ministerul de Externe de la Chişinău, de la începutul războiului în Israel, peste 1.200 de cetățeni basarabeni au revenit în Republica Moldova, iar peste 400 au plecat spre Tel-Aviv.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1429
Populația:
14931 locuitori

Făleşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Făleşti. Amplasat în partea de nord-vest a Republicii Moldova, oraşul Făleşti este situat la o distanţă de 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 14 931 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii o găsim într-un document din anul 1429, prin care domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun întăreşte dreptul de stăpînire asupra unor sate, printre care şi cel unde trăia Ion Falevici.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.