17 august 2023, 11:00 Moldovan reality views 1366
De ce în multe clădiri noi nu există acces pentru persoanele cu dizabilități
17 august 2023, 11:00 Moldovan reality views 1366

De ce în multe clădiri noi nu există acces pentru persoanele cu dizabilități

Multe clădiri noi din Moldova nu respectă cerințele privind asigurarea accesului nestingherit pentru persoanele cu dizabilități, deși acest lucru este prevăzut de normele de construcție care sînt în vigoare încă din perioada sovietică și adaptate ulterior la realitățile din R. Moldova.

Despre aceasta a declarat președintele Consiliului pentru Egalitate Ian Feldman, în cadrul emisiunii "Без галстуков" (Fără cravată) cu Alexandr Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md.

El a menționat că aceste obligații nu sînt respectate, iar statul, în calitate de putere executivă, nu reacționează deloc la acest lucru.

"Noi sîntem o instituție pentru drepturile omului independentă, observăm acest lucru din exterior. Noi le spunem, băieți, dacă vă uitați cu atenție la normativele și reglementările în construcție, atunci primele normative pentru asigurarea accesului nestingherit pentru persoanele cu dizabilități, de exemplu, în spitale, au apărut în anii șaptezeci. În 1989, încă în Uniunea Sovietică, a fost adopt Codul urbanismului, conform căruia orice clădire trebuia adaptată și să aibă un mediu fără bariere. Moldova a îmbunătățit apoi acest Cod, a revizuit și a implementat standardul său moldovenesc privind mediul fără bariere. Adică, toate acestea deja există în legi de aproape 40 de ani. Dar aceste standarde nu sînt respectate de persoanele care proiectează drumuri, clădiri, clădiri rezidențiale", a spus Ian Feldman.

El a dat un exemplu că, în ceea ce privește nerespectarea cerințelor pentru asigurarea accesului nestingherit al persoanelor cu dizabilități, a existat un caz cu implicarea unei companii de construcții autohtone de la care o persoană a cumpărat un apartament într-o casă nouă acum 5-6 ani.

"Adică, iată, există un standard, există un proiectant, un arhitect care ar trebui să-l proiecteze. Există un controlor de stat care verifică toate schițele și își pune ștampila. Există cineva care urmărește mai tîrziu, există procesul de dare în exploatare a acestei clădiri, verificată de către o comisie serioasă dacă casa corespunde proiectului, dacă totul se face corect. Dar, dintr-un anumit motiv, toți uită de rampe la toate aceste etape", și-a exprimat părerea de rău președintele Consiliului pentru Egalitate.

În opinia sa, acest lucru se datorează faptului că există presiune asupra proiectantului din partea clientului.

"Ei spun că au nevoie de mai mulți metri pătrați de apartamente, mai puține zone publice. Dacă construiești o rampă, îți va lua din teren, chiar și cheltuieli suplimentare. Am scris deja de multe ori și am luat o decizie cu privire la această expertiză în construcții, care ar trebui să monitorizeze acest lucru cu strictețe. În teorie, nicio clădire nouă nu ar trebui dată în exploatare fără organizarea unui mediu fără bariere. Dar nimeni nu urmărește acest lucru dintre cei care ar trebui urmărească. Există, totuși, unii activiști care, datorită faptului că au depus plîngeri în Consiliului, au reușit să adapteze multe clădiri de stat la necesitățile persoanelor cu dizabilități", a spus Ian Feldman.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1634
Populația:
1749 locuitori

Moşana este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Moşana și Octeabriscoe. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Dondușeni și la 223 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1749 de oameni. Satul Moşana a fost menționat documentar în anul 1634.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.