10 april 2020, 14:00 Moldovan reality views 4102
Nucile strînse de pe marginea drumului, sursă de venit în plus pentru oameni
10 april 2020, 14:00 Moldovan reality views 4102

Nucile strînse de pe marginea drumului, sursă de venit în plus pentru oameni

Nucile strânse de pe marginea drumului pot fi o sursă de venit în plus pentru oamenii de la țară. În aceste zile, furnicare de oameni pot fi văzute pe marginea traseelor naționale scuturând copacii și adunând nucile, ca mai apoi, miezul acestora să fie vândut sau utilizat la gătit. Unii oameni spun deschis că vor vinde miezul, alții se feresc să recunoască acest lucru.

„Am venit de la Moscova, din cauza carantinei am rămas, iar acum, vom duce câteva oaspeților. Acolo avem rudele noastre, ne-au rugat să le aducem nuci grecești, în Moldova sunt foarte bune nucile".

În această perioadă, pe drumurile naționale pot fi întâlniți zeci de oameni care, înarmați cu cârlige, culeg de zor nucile. Anul acesta avem mai puține, dar mai bune, spun culegătorii.

„Uscăciunea asta, mai puține, dar mai bune. Nu-s stricate, anii trecuți, toată vremea, negre, dar anul acesta, mai bune sunt".

Femeia spune că adună nucile pentru miezul lor care este nelipsit din prăjiturile cu care își răsfață copiii.

„Eu dacă strâng vreo 5 kilograme de miez, să am pentru toată iarna să coc. Asta fac pentru copturi, la copii, dar de vânzare, nu. Nu sunt de vârsta asta care de vânzare".

Pentru mulți, nucile reprezintă o sursă de venit în plus, mai ales atunci când cheltuielile sunt mari, iar veniturile tot mai mici.

„Ei, mare venit, dar tot oleacă este. Cu pensia noastră, 1800 de lei".

Potrivit Inspectoratului Ecologic de Stat, culesul nucilor trebuie să se facă fără afectarea vegetației și cu acordul administrației locale. În caz contrar, acțiunile pot fi pedepsite contravențional.

Source: tv8.md

Keywords:

nuci , venit

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1856
Populația:
11192 locuitori

Basarabeasca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Basarabeasca. Amplasat în lunca rîului Cogîlnic şi Larga e situat la 101 km de Chișinău şi este un important nod feroviar în sud-estul republicii. Conform datelor recensămîntului din 2004, populaţia oraşului Basarabeasca constituie 11 192 locuitori. Localiatea Basarabeasca a fost înfiinţată în anul 1856 de către autorităţile Imperiului Rus, ca colonie evreiască, cu denumirea Romanovca.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.