17 august 2012, 09:35 Moldovan reality views 8245
17 august 2012, 09:35 Moldovan reality views 8245

Expert: Partidele de dreapta nu au un proiect de lege a lustraţiei


Foto: flux.md 

Nici Partidul Liberal şi nici Partidul Liberal Democrat nu au un proiect de lege a lustraţiei, pur şi simplu prin declaraţii vor să se posteze drept primii care vin cu această idee. De acestă părere este analistul politic Igor Boţan, în interviul acordat agenției Info-Prim Neo.

„Cred că nici unii, nici alţii nu au nici proiectul de lege şi nici o idee clară ce fel de lustraţie doresc”, a spus Igor Boţan, care a mai adăugat că această ceartă între partide este oarecum stranie.

„Atunci cînd au venit cu ideea condamnării regimului totalitar comunist, trebuia să fie votată şi Legea Lustraţiei, acestea două trebuiau să meargă concomitent. Ei nu au discutat între ei, nu au avut o concepţie clară ce vor, care este finalitatea acestei condamnări, nu s-a discutat despre lustraţie”, a specificat analistul.

În opinia sa, trebuiau să aibă loc discuţii publice despre aceste iniţiative. „Din punctul meu de vedere, este un fel de manifestare de gelozie după ce nici unul, nici altul nu au făcut lucrurile cum se cade de la început. Acum postfactum se întrec în declaraţii. Nu cred că vor ajunge la un numitor comun pentru că, înainte de a scrie o lege, trebuie să aibă parametri clari ce vor de la această lege”, a conchis analistul.

Anterior liberalii, care au şi venit cu iniţiativa de a condamna regimul totalitar comunist şi a interzice simbolica acestuia – secera şi ciocanul, au declarat că vor propune şi un proiect de lege a lustraţiei. Recent însă, premierul Vlad Filat, preşedintele PLDM, a comunicat că formaţiunea sa are deja pregătit un astfel de proiect. De cealaltă parte, liberalii susţin că liberal-democraţilor ar trebui să le fie ruşine pentru că vin cu intiţiative legislative pe care anterior le-au propus ei. Presa a scris că PL va înregistra în Parlament propriul proiect de lege a lustraţiei, citîndu-l în acest sens pe deputatul Valeriu Munteanu.

Deputaţii comunişti au anunţat anterior că, dacă va fi propus un proiect de lege a lustraţiei, ei sînt gata să-l susţină, dar tot ei au mai propus ca partidele de la guvernare să demareze o lustraţie în rîndurile proprii.


Keywords:

Rusia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
2791 locuitori

Suruceni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Suruceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ialoveni și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2791 de oameni. Satul Suruceni a fost menționat documentar în anul 1528.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.