03 july 2019, 17:00 Moldovan reality views 2585
Cît de des citesc ziare moldovenii
03 july 2019, 17:00 Moldovan reality views 2585

Cît de des citesc ziare moldovenii

În R. Moldova, 1/3 dintre cetățeni afirmă că citesc ziare în varianta fizică lunar și mai des. Cei mai mulți dintre aceștia sînt din mediu rural și au vîrsta de peste 46 de ani.

Totodată, femeile citesc ziare într-o proporție mai mare decît bărbații. Jumătate dintre cititorii de ziare sînt pensionari și șomeri, se arată într-un sondaj realizat de Magenta Consulting, la comanda Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), scrie zdg.md.

Topul celor mai frecvent accesate portaluri online din R. Moldova arată că populația este cel mai mult interesată de anunțuri – fie de vînzare, fie de cumpărare.

Clasamentul celor mai lecturate ziare tipărite arată aceeași tendință – „Makler" este citit de către cei mai mulți respondenți (14%). Pe locurile doi și trei se plasează ziarele în limba rusă „Комсомольская Правда" și „Аргументы и Факты", care, în varianta fizică se bucură de mult mai mulți cititori decît variantele digitale. În top cinci ziare citite cu regularitate se regăsește și Ziarul de Gardă cu un rezultat de 5%.

Revistele autohtone se citesc și mai puțin decît ziarele

Revistele autohtone sînt citite cu regularitate (fiecare număr sau fiecare al doilea număr) doar de 1 din 10 moldoveni. Majoritatea celor care citesc reviste sînt femei și locuiesc în mediul rural. Și persoanele tinere citesc reviste mai puțin – doar 23% dintre cititori au vîrsta de pînă la 35 de ani. 1/3 dintre cititorii de reviste sînt specialiști și muncitori calificați. Pensionarii și șomerii, ca și la distribuția pe ziare, reprezintă aproape jumătate dintre persoanele care citesc reviste autohtone.

 


Source: zdg.md

Keywords:

Ziar

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1436
Populația:
779 800 locuitori
Logo

Municipiul Chișinău este capitala Republicii Moldova, centru urban cu important potenţial economic, social, cultural. Amplasat  în partea centrală a țării, este traversat de rîul Bîc. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 779 800  locuitori. Prima atestare documentară a Chişinăului datează din anul 1436, cînd domnitorii Ilie şi Ştefan întăresc logofătului Oancea posesiunile sale, aflate în hotar cu “Cheşeneul lui Acbaş". În 1576 documentele menţionează Chişinăul ca sat în ţinutul Lăpuşnei, cu mori în Bîc.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.