07 march 2012, 16:05 Moldovan reality views 6282
07 march 2012, 16:05 Moldovan reality views 6282

V. Socor: Guvernul Moldovei nu va accepta federalizarea


Foto: europalibera.org 

Guvernul R. Moldova nu va accepta federalizarea, deoarece în acest caz statul nu va putea funcționa, a declarat într-un interviu postului de radio «Europa Liberă» analistul Vladimir Socor. El a remarcat că temerile privind federalizarea Moldovei sînt neîntemeiate, deoarece nimeni nu face presiuni asupra autorităților R. Moldova în acest sens.

Unii diplomaţi germani s-au pronunţat pentru o soluţie de federalizare. Văd că la Chișinău s-a creat o atmosferă de uşoară alarmă în privinţa federalizării. Unii comentatori de la Chișinău presupun că ar exista presiuni, chiar insistenţe, din partea Uniunii Europene în mod colectiv sau din partea unor guverne, cum ar fi cel german, pentru ca Republica Moldova să accepte o soluţie de federalizare. Discuţiile se poartă la nivel de idei, de sugestii, de eventual muncă de lămurire. Eu sînt sigur că guvernul Republicii Moldova nu acceptă sugestii de acest tip deoarece poziţia guvernului este că trebuie să avem un stat viabil, funcţional, nu un stat disfuncţional, care ar fi rezultatul aşa-zisei federalizări”, - a subliniat Socor.

Analistul a subliniat că se discută în fond despre două tipuri de federalizare: „ Un tip ar fi federaţia de tip clasic în care unităţi teritoriale, în cazul acesta ar fi Transnistria, posibil şi Găgăuzia s-ar bucura de drepturi de autoguvernare pe plan teritorial. Alt tip de federalizare care să discută ar fi acela potrivit căruia autorităţile de la Tiraspol ar căpăta unele drepturi de decizie în guvernarea centrală din Chișinău. Aceasta nu ar fi o federalizare, nu există nicăieri o asemenea federalizare”.

Totuși, consideră V. Socor nu există șanse ca Moldova să devină o federație. „Orice tip de federalizare în cadrul Republicii Moldova înseamna pur şi simplu dizolvarea statului, ar transforma Republica Moldova dintr-un stat într-un teritoriu practic neguvernat… Federalizarea, este o chestiune potenţială, latentă, dar nu actuală şi ar fi foarte contraproductiv să vorbim mereu despre acest lucru şi să-i exagerăm importanţa. Guvernul, parlamentul niciodată nu vor accepta o asemenea decizie”, a conchis  Socor.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
870 locuitori

Dubna este un sat şi comună din raionul Soroca. Dubna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 25 km de orașul Soroca și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 870 de oameni. Satul Dubna a fost menționat documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.