12 february 2018, 15:00 Moldovan reality views 10335
60 000 de Pomi de Crăciun vor fi puşi pe piaţă
12 february 2018, 15:00 Moldovan reality views 10335

60 000 de Pomi de Crăciun vor fi puşi pe piaţă

În pepinierele întreprinderilor subordonate Agenţiei „Moldsilva" tăierea coniferelor va începe la mijlocul lunii decembrie, după care în pieţele din ţară vor apărea în vînzare primii Pomi de Crăciun.

Pentru sărbătorile din acest an, structurile silvice de stat vor propune pentru comerţ 64 mii de pomi (cu șase mii mai mult decât în anul 2017), dintre care 61 de mii - molid și 3000 pin. Totodată, vor fi propuse și 8500 de compoziţii din brad. Un număr mai mare de arbori va fi oferit de întreprinderile silvice din Edineţ, Călăraşi, Chişinău şi Nisporeni.

Contactate de MOLDPRES, surse de la Agenţia „Moldsilva" au precizat că, de regulă, angajaţii pepinierelor taie brazii în funcţie de numărul comandat. „Solicitanţii principali sunt instituţiile de stat şi private, care cumpără mai mult, însă vin după Pomi de Crăciun şi persoanele fizice. Oricum, arborii sînt tăiaţi când este deja perfectat contractul de vînzare-cumpărare. Astfel, evităm pierderile, iar pomii nefolosiţi rămân să crească în pepiniere în aşteptarea altor sărbători", au menţionat surse de la "Moldsilva".

Înălțimea unui Pom de Crăciun variază de la un metru până la şase metri. Cele mai solicitate sunt coniferele de aproximativ 1,5 m, pentru comercializare fiind pregătiţi peste 23 mii de pomi cu asemenea înălţime. Preţul pentru un metru de pom a rămas neschimbat faţă de anul trecut şi constituie 36 de lei (la producător). Molizii şi pinii vor fi tăiaţi pînă la finele lunii decembrie, în funcţie de solicitări.

Specialiştii florişti afirmă că brazii pot fi distruşi de la şocul termic atunci când sunt aduşi în încăpere. Pomii de Crăciun vor avea nevoie de aclimatizare înainte de a fi instalaţi în locuinţă. Coniferele se vor păstra mai mult dacă vor fi stropite în fiecare zi cu apă, iar încăperile în care se află vor fi aerisite frecvent.

În cazul tăierilor ilicite ale arborilor de rășinoase, inclusiv molid, pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, persoanele fizice riscă o amendă de la 40 la 50 unități convenționale, iar persoanele juridice de la 400-500 unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității conform art. 122, 124 al Codului Contravențional al Republicii Moldova și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor, conform Codului Silvic.

Tradițional, în această perioadă este intensificată paza și protecția pădurii, fiind organizate sistematic raiduri în fondul forestier, cu implicarea colaboratorilor întreprinderilor silvice împreună cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Inspectoratele de Poliție din teritoriu.

Source: moldpres.md

Keywords:

brad , vînzare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
1600 locuitori

Calfa este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Calfa și Calfa Nouă. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Anenii Noi și la 52 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1600 de oameni. Satul Calfa a fost menționat documentar în anul 1711.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.