17 november 2018, 13:00 Moldovan reality views 14018
Andrian Candu sugerează că Maia Sandu și Andrei Năstase ar putea fi anchetați pentru trădare de patrie
17 november 2018, 13:00 Moldovan reality views 14018

Andrian Candu sugerează că Maia Sandu și Andrei Năstase ar putea fi anchetați pentru trădare de patrie

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, dă de înțeles că liderii partidelor de opoziție PAS și PPDA ar putea fi anchetați pentru infracțiunea de trădare de patrie, dacă se va demonstra că cei doi în mod conștient au intrat în schemele pe care le-ar desfășura Fundația Open Dialog.

Șeful Legislativului a făcut aceste declarații la scurt timp după ce Parlamentul a audiat raportul Comisiei de anchetă în acest caz. Candu nu a spus însă dacă în raport sunt și alte nume.

„Lucrurile sunt grave. Această fundație își are sursele de finanțare din tranzacții cu Ministerul Apărării al Federației Ruse, vânzări de arme, spălări de bani. Este o schema folosită de FSB împotriva Țărilor Baltice, Polonia, Ucraina și Republica Moldova. Cu regret, conștient sau nu, această Fundație a atras persoane politce din RM. Cu regret, persoane ca Maia Sandu, Andrei Năstase sau alți exponenți menționați în raport au fost atrași în luptele inclusiv împotriva Republicii Moldova în interesele Federației Ruse. Astfel de acțiuni, dacă ele sunt conștiente, presupun infracțiunea de trădare de stat. Acum întrebarea este dacă politcienii noștri au știut ceea ce fac împotriva țării sau au făcut-o din necunoștință de cauză".

Speakerul a menționat că membrii Comisiei parlamemtare de anchetă nu au putut elucida acest lucru întrucât nu au avut posibilitatea să dialogheze cu cei doi politicieni.

„Nu ne referim aici doar la bilete de avion, cazare la hotel, participare la evenimente sau diurne. Noi am fi vrut să știm în ce alte împrejurări au interacționat cu dna Kozlowska. Ce au discutat, ce informații li s-a solicitat. Atunci când oamenii politici interacționează cu persoane din exterior fiecare trebuie să o facem în mod rezonabil și responsabil. Când Maia Sandu sau Andrei Năstase menționează că nu au legătură cu Open Dialog trebuia să-și pună întrebări, să verifice sursele financiare și rapoartele. Este ușor acum să spui că nu am legătură cu o fundație, dar în același timp să petreci timpul cu ei. Ce poate fi mai grav să te gândești că zbori cu avionul din bani de la FSB", a mai subliniat Candu.

Referindu-se la partea secretă a raportului, șeful Legislativului a declarat că aspectul de confidențialitate a fost solicitate de cei care au furnizat informațiile, iar motivul ar fi că ar exista anumite investigații la nivel international pe acest subiect.

„Cei care ne-au furnizat informația ne-au rugat să nu fie dată publicității. Noi vom face tot posibilul ca în cel mai scurt timp acest raport să fie public. Acest raport va fi expediat la PG, CNA, SIS, Serviciul de spălare de bani. Va fi tradus în limba engleză și expediat în adresa UE, OSCE, CE și altor state precum Polonia, Țările Baltice, SUA", a mai punctat speakerul.

De menționat că astăzi Comisia parlamentară de anchetă care a cercetat presupusa imixtiune a Fundației „Open Dialog" (FOD) și a Ludmilei Kozlowska în treburile interne ale R. Moldova a enunțat concluziile raportului. Potrivit comisiei inițiate și formată din deputați PD, cu participarea a doi socialiști, „Open Dialog" este un instrument al Federației Ruse, finanțată din bani murdari, iar PAS și PPDA ar fi beneficiat de finanțare de la această fundație. Printre recomandările Comisiei se regăsesc adrese către CEC și PG să investigheze eventualele încălcări de legislație.

La rândul său, Partidul Acțiune și Solidaritate a calificat raportul drept „un proces de fabricare a unor aberații și de denigrare a opoziției".

„PAS nu are nicio conexiune cu Ludmila Kozlovska și fundația „Open Dialog" și nu a fost finanțat niciodată de această fundație. Unica acuzație aberantă care se aduce este faptul că Maia Sandu a participat la o conferință, la invitația mai multor membri respectați ai Parlamentului European, cu finanțarea biletului și a cazării de această fundație cu care colabora Parlamentul European", se arată într-o declarație a formațiunii.

Source: agora.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
755 locuitori

Lopățica este un sat și comună din raionul Cahul. Lopățica este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Cahul și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 755 de oameni. Satul Lopățica a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.