25 october 2018, 12:45 Moldovan reality views 9301
Vor fi create trei centre regionale de prestare a serviciilor pentru persoanele cu dizabilități
25 october 2018, 12:45 Moldovan reality views 9301

Vor fi create trei centre regionale de prestare a serviciilor pentru persoanele cu dizabilități

Trei centre regionale de dezvoltare și prestare a serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilități vor fi create în țara noastră, potrivit Programului național de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale, care va fi publicat mîine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Centrele vor fi create în regiunile nord, centru și sud. Totodată, programul prevede că șase instituții rezidențiale aflate în gestiunea Agenției Naționale Asistență Socială vor fi transformate.

Planul urmează a fi realizat în perioada 2018-2026. Conform documentului, pentru asigurarea dreptului la viață independentă a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale vor fi dezvoltate și prestate servicii sociale la nivel de comunitate. Planul are drept scop asigurarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale instituționalizate.

De asemenea, vor fi întreprinse măsuri de prevenire a instituționalizării persoanelor cu dizabilități, vor fi fortificate capacitățile resurselor umane implicate în acordarea serviciilor de suport persoanelor cu dizabilități, precum și va fi evaluată respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, atât în instituțiile rezidențiale, cât și în serviciile sociale comunitare.

Realizarea prevederilor urmărește dezinstituționalizarea a circa 60% din numărul total de beneficiari din sistemul rezidențial, realizarea dreptului la trai independent în comunitate a persoanelor cu dizabilități din instituțiile rezidențiale, îmbunătățirea condițiilor de viață a acestora, accesul la servicii comunitare, precum și schimbarea atitudinii şi gândirii stereotipe a populaţiei cu referire la persoanele cu dizabilităţi, educând o societate tolerantă.

Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
1417 locuitori

Hîrtopul Mic este un sat din cadrul comunei Hîrtopul Mare, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Criuleni și la 34 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1417 oameni. Satul Hîrtopul Mic a fost menționat documentar în anul 1774.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.