09 june 2018, 12:30 Moldovan reality views 11938
”Robin Hood” de Orhei
09 june 2018, 12:30 Moldovan reality views 11938

”Robin Hood” de Orhei

Un comentator politic a numit partidul antreprenorului Ilan Șor partid-troll.

Acum o săptămînă, pe 26 august, în "ziua protestului general" criticii așteptau o dramă politică în centrul Chișinăului (partidele PAS și DA au promis o manifestație masivă, de la care trebuia să înceapă noul val de proteste), dar au obținut un show politic cu elemente de trolling.

"Luptătorii contra regimului" din mișcarea de rezistență națională ACUM ore în șir s-au înghesuit stingheri în preajma monumentului lui Ștefan Cel Mare și au așteptat să se elibereze Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), unde în acest răstimp se desfășura (oficial) manifestația nesancționată de Primărie, dar păzită cu strășnicie de poliție, în susținerea proiectelor sociale ale partidului Șor, iar neoficial participanții ei, pentru o farfurie de terci, în mod evident, făceau trolling împotriva Maiei Sandu, a lui Andrei Năstase și a altor lideri ai mișcării ACUM. „Jos PAScuDA!", „Mîinile jos de pe Ilan Șor!", „Ilan Șor, te susținem!", scandau cei adunați, acțiune pentru care, la finele manifestației, au primit pachete cu produse alimentare "de la Șor".

Cum a venit Ilan Șor în politică

"Șoriștii" înșiși preferă să se definească ca "putere politică ce crește și se fortifică cel mai rapid". Site-ul formațiunii susține că astăzi numărul membrilor ei a ajuns la 25 mii de oameni, deși în primăvară erau doar 16 mii. Acum partidul „Șor" are sarcina de a se transforma în "unul dintre cele mai numeroase, influente și vizibile partide din țară ".

Dacă formațiunile politice apar (sau se resetează, ca în cazul fostei Mișcări Social-Politice „Ravnopravie"), înseamnă că cineva are nevoie de aceasta.

Conform definiției clasice, scopul oricărui partid este să dețină puterea în țară sau măcar să participe la ea prin reprezentanții proprii în organele de stat și cele de administrare locală. Însă noi avem propriul specific. În Moldova partidele se creează și pentru satisfacerea ambițiilor, comercializarea lor ulterioară, ca spoiler (în electorale, atragerea voturilor de la adversarul evident mai puternic) sau promovarea unor anumite interese personale /de grup.

Ilan Șor, cel mai probabil, a venit în politică pentru a evita pedeapsa. La 6 mai 2015 Judecătoria Buiucani l-a plasat pe antreprenor în arest la domiciliu pentru 30 de zile: conform raportului companiei internaționale de audit Kroll, el era bănuitul principal în dosarul furtului unui miliard de dolari din sistemul financiar-bancar. Însă businessmanul s-a eschivat abil de urmărirea penală, folosindu-se de campanie electorală pentru alegerile locale și de breșele din Codul electoral.

Conform art. 46 (5) al Codului, pe perioada electorală candidații nu pot fi disponibilizați, trecuți fără acordul lor la o altă muncă sau funcție, arestați sau supuși sancțiunilor administrative fără acordul autorității electorale care i-a înregistrat, cu excepția cazurilor de reținere la locul crimei.

Iată că și Ilan Șor și-a anunțat intenția de a candida la funcția de primar de Orhei. Inițial el intenționa să candideze ca independent, însă nu a avut suficient timp pentru a aduna semnăturile necesare înregistrării în cursa electorală. Iată de ce s-a anunțat că Ilan Șor merge în electorală din partea mișcării "Ravnopravie" (candidații din partea partidelor politice nu e necesar să adune semnături).

Manevra i-a adus imediat rezultatul așteptat: din figurantul-cheie în dosarul delapidărilor masive din sistemul bancar al țării Ilan Șor a devenit unul "politic" și toate urmăririle penale în dosarul furtului miliardului au căpătat nuanțe politice – primarul de Orhei a început să se comporte ca o victimă politică.

În vara anului 2016 Ilan Șor a fost reținut pentru 72 de ore în dosarul furtului miliardului. Atunci Valeri Climenco, conducătorul organului executiv al Mișcării „Ravnopravie", a anunțat în cadrul unui briefing că reținerea președintelui partidului este o acțiune politică. „Primarul de Orhei a decis să se includă în politica mare și a devenit liderul mișcării noastre. Acest fapt a determinat autoritățile moldovene să se neliniștească. Ele înțelegeau că Ilan Șor este un manager bun și un lider. Astfel el poate atrage oamenii să meargă după el", a declarat Climenco.

Acum primarul de Orhei, condamnat în iunie 2017 la 7,5 ani de închisoare, dar care se bucură de libertate, țintește Parlamentul – el are nevoie de imunitatea parlamentară.

La finele lunii iunie agenția de știri Balkan Insight (știri, analize, comentarii pe marginea evenimentelor și investigații în Europa de Sud) scria că, în cazul unei victorii la alegerile parlamentare, businessmanul moldovean Ilan Șor poate evita pușcăria în dosarul furtului miliardului. El are șanse aproape garantate de a trece în legislativ – dacă Șor va candida în circumscripția uninominală nr. 18 (or. Orhei).

Este adevărat: din experiența lui Vladimir Filat știm că imunitatea parlamentară nu oferă o protecție de 100% de arest și condamnare ulterioară. Însă, imediat după pronunțarea sentinței, Ilan Șor a lansat o campanie costisitoare de spălare a imaginii sale, inclusiv în instituțiile europene. Despre mijloacele pe care le cheltuiește în acest scop vorbesc numele celor care fac lobby în folosul lui: că rapoartele Kroll denaturează faptele intenționat, că din Șor vor să facă un țap ispășitor, în timp ce adevărații vinovați de furtul bancar ar fi Vladimir Filat și Veaceslav Platon a declarat la o conferință de presă recentă avocatul regal James Ramsden, care a prezentat raportul companiei Quintel Intelligence cu analiza rapoartelor Kroll.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

Ilan Shor , Orhei

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
490 locuitori

Maximeni este un sat din cadrul comunei Javgur, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 490 de oameni. Satul Maximeni a fost menționat documentar în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.