08 june 2018, 12:36 Moldovan reality views 2512
Cum vor combate autoritățile Moldovei fenomenul suicidului
08 june 2018, 12:36 Moldovan reality views 2512

Cum vor combate autoritățile Moldovei fenomenul suicidului

Elaborarea măsurilor de prevenire a cazurilor de suicid a început mai bine de un an. Atunci țara fusese pusă pe jar de apariția așa-numitelor "grupuri ale morții" pe rețelele de socializare. Popularitatea acestora creștea vertiginos și a dus la sinucideri reale printre adolescenți.

Propaganda sinuciderilor în spațiul informațional a atras atenția politicienilor moldoveni, a clericilor, a ONG-urilor. Faptul a avut o rezonanță majoră, dar i-a determinat pe legislatori să elaboreze un pachet de legi privind prevenirea sinuciderilor. S-a dovedit că problema nu se reduce doar la influența nocivă a "grupurilor morții" de pe rețelele de socializare, ci necesită o abordare complexă.

Inovații legislative

Potrivit statisticii Organizației Mondiale a Sănătății, în lume, anual, pleacă benevol din viață 800 de mii de oameni. La fiecare 40 de secunde are loc un suicid. La un caz de suicid revin alte 20 de tentative de sinucidere. În Moldova, această problemă s-a acutizat enorm în ultimii ani. Pentru a preveni extinderea acestui fenomen, Guvernul preconizează implementarea unui șir de diverse măsuri.

La 26 iulie Parlamentul a aprobat un bloc de amendamente, se prevăd și alte inovații legislative. Codul penal a fost completat cu un articol nou privind justificarea publică a sinuciderilor, care presupune propagarea informațiilor despre faptul că suicidul este justificat, că el trebuie susținut sau că e demn de a fi urmat. Aceste acțiuni vor fi pedepsite cu muncă neremunerată în folosul societății pentru o perioadă 180-240 de ore sau privațiune de libertate pe un termen de pînă la 4 ani.

În plus, de acum încolo aducerea intenționată a persoanei la sinucidere, inclusiv prin intermediul comunicațiilor electronice, va fi pedepsită cu privațiune de libertate pe un termen de 2-5 ani. Dacă victima este minoră sau o persoană care depinde material de bănuit, termenul detenției poate fi de 5-9 ani. În același timp, acțiunile similare în privința unui copil de pînă la 14 ani sau în privința a două și mai multe persoane vor fi pedepsite cu privațiune de libertate de 9-12 ani.

Parlamentul a aprobat și amendamentele care asigură securizarea internetului pentru copii. Prestatorii serviciilor le vor oferi utilizatorilor aplicații pentru filtrarea conținutului care are un impact negativ asupra minorilor. În același timp, compartimentul consacrat informației privind securitatea în internet va fi inclus în meniul principal al paginilor lor web oficiale. În acest mod intenționează autoritățile să promoveze controlul parental asupra conținutului paginilor vizitate de copii.

Autorii amendamentelor consideră că inovațiile vor oferi un avantaj competitiv furnizorilor de internet. Potrivit lor, în UE la cererea utilizatorului final, pentru a filtra conținutul dăunător, prestatorul de servicii oferă software de la companii specializate, care pot fi descărcate și instalate pe diverse dispozitive. În Moldova, astăzi doar unii operatori de telecomunicații oferă clienților asemenea servicii. Unul dintre aceștia asigură accesul la serviciul Safe Kids, elaborat în parteneriat cu Kaspersky, altul – un serviciu web securizat în parteneriat cu Norton/Symantec.

Anterior Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) recomandă furnizorilor să elaboreze ghiduri pentru protejarea copiilor de informația negativă de pe net. Ei vor trebui să-i informeze pe clienți despre instrumentele accesibile care pot fi oferite. Ei vor plasa pe site-urile lor și în unitățile comerciale îndreptare privind autoreglarea conținutului pe Internet, care are un impact negativ asupra copiilor.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
981 locuitori

Popovca este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Fălești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 981 de oameni. Satul Popovca a fost menționat documentar în anul 1886.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.