31 july 2018, 16:30 Moldovan reality views 9102
Supermarketurile suportă pierderi esențiale de pe urma furturilor
31 july 2018, 16:30 Moldovan reality views 9102

Supermarketurile suportă pierderi esențiale de pe urma furturilor

Victor Surugiu

În ultimul timp proprietarii de supermarketuri constată o creștere a numărului de furturi comise de vizitatori și angajați.

Nici sistemele de supraveghere video, nici face-controlul, nici benzile magnetice de pe ambalaje nu pot stăvili fluxul de mărfuri care trec pe lîngă casă. Pentru a compensa pierderile, vînzătorii includ în prețul produsului propriile pierderi ”neproductive”. Cca 5% din costul mărfii revin furturilor din magazine.

„Marfa este furată și consumată”

Specialiștii externi separă acest tip de furturi într-un grup aparte – „shoplifting”. Într-unul din studiile pe această temă sînt citați astfel de indicatori: 10% dintre oamenii aflați într-un supermarket sînt gata să fure în orice clipă, 10% nu o vor face sub nicio formă, iar 80% șovăie. Cumpărătorilor le revin cca 44% dintre furturi, angajaților – o treime dintre cazuri, mai fură și furnizorii de mărfuri. 

Statistica spune că în Franța, spre exemplu, hoții fură cca 1,4% din cifra de afaceri a supermarketurilor. În UE, lider la acest capitol este Marea Britanie – 2%. Urmează în rating grecii, portughezii, austriecii și spaniolii. În cazul Moldovei, potrivit proprietarilor de magazine mari, pierderile ajung la 3% din cifra de afaceri. Deși, de facto, o statistică exactă a furturilor din supermarketuri nu există și nici nu poate exista. Unu – pentru că doar într-un singur caz din zece hoțul este prins de mînă. Doi – pare straniu, dar magazinele nu se grăbesc să publice asemenea cifre și nu prea doresc să vorbească despre aceasta.

„Creșterea furturilor este rezultatul unui fenomen dublu, spune administratorul unui supermarket de rețea din capitală, care ne-a rugat să nu divulgăm denumirea magazinului. Pe de o parte, se reduce numărul angajaților din sălile de comerț. Pe de alta, crește volumul mărfurilor din diferite categorii de preț, la care există acces liber.”

Interlocutorul nostru menționează că e dificil să faci un portret comun al hoțului din magazin – acesta poate fi și un narcoman, și o doamnă bine îmbrăcată. „De cele mai multe ori, în supermarketuri se fură mărunțișuri – de la gumă de mestecat și bomboane de lîngă case pînă la cafea scumpă din sală. Tot ce poate fi ascuns sub haine. Mărfurile pot fi scoase din magazin pe corp, în poșete de damă, borsete, ghiozdane… Schimbă etichetele, lipesc codurile de bare de pe mărfurile ieftine pe cele scumpe, practică chiar și substituirea directă a mărfurilor. La noi a fost prins un bărbat care a încercat să pună în cutia unei paste de dinți ieftine un „Colgate” scump. Ceea ce nu poate fi trecut pe lîngă casă este consumat nemijlocit în sală. Au fost cazuri în care paznicii au prins vizitatori care mîncau produse.”

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Keywords:

supermarket , furt

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
2127 locuitori

Tudora este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Tudora este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Ștefan Vodă și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2127 de oameni. Satul Tudora a fost menționat documentar în anul 1595.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.