25 july 2018, 09:40 Moldovan reality views 9554
Sondaj: Fiecare al cincilea angajat primește salariul „în plic”
25 july 2018, 09:40 Moldovan reality views 9554

Sondaj: Fiecare al cincilea angajat primește salariul „în plic”

Cel puțin 21,3 la sută din angajații din Republica Moldova primesc parțial sau total salariul „în plic", potrivit Sondajului realizat de „CBS-AXA", la comanda IDIS „Viitorul", People Watch: "Calitatea vieții și migrația" în acest an.

Pe de altă parte, ultimele date ale Biroului Național de Statistică (BNS) arată că, în primul trimestru al acestui an, salariu „în plic" primesc 5,1 la sută din salariați, iar cele mai mari ponderi ale acestora se estimează pentru activitățile din agricultură (37,2%), comerț (28,1%) și industrie (7,8%).

Numărul persoanelor care primesc întreg salariu oficial a crescut comparativ cu anul trecut de la 75,1 la sută la 78,7 la sută. În valoare absolută, „numărul persoanelor care sînt angajate oficial, dar primesc o parte din salariu în plic pe parcursul unui an de zile, a scăzut de la 71 mii persoane în 2017 la 40 mii peroane în 2018".

Totodată, a crescut nesemnificativ numărul celor care activează în cîmpul muncii, dar sînt în afara evidenței statistice, deoarece conform declarației lor primesc toată remunerarea „în plic". Potrivit estimărilor autorilor sondajului, numărul lor s-a majorat de la 102 mii de persoane în 2017 la 107 mii de persoane în 2018.

Conform sondajului, salariile în plic prejudiciază Bugetul Public Național cu 3,5 miliarde de lei anual, dintre care Casa Națională de Asigurări Sociale ratează peste 2,2 miliarde de lei, Compania Națională de Asigurări în Medicină aproape 700 milioane de lei, iar Bugetul de Stat și cele locale ratează venituri de 550 milioane de lei din impozitele pe venit a persoanelor fizice.

Reforma în domeniul fiscal, anunțată astăzi de prim-ministrul Pavel Filip, ar duce la reducerea substanțială a fenomenului salariul „în plic".

"Vom diminua impozitul pe venit al persoanelor fizice de la 18 la sută pînă la 12 la sută, prin introducerea cotei unice. Am luat, de asemenea, decizia de a reduce cu 5 puncte procentuale cota contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, de la 23 la 18%, vorbim exclusiv de sectorul corporativ", a spus premierul.

De asemenea, va fi majorată de peste două ori scutirea personală anuală, de la 11280 de lei, cît este în prezent, pînă la 24 mii de lei. "Astfel, minimul de existență nu va fi impozitat, ceea ce este o premieră pentru țara noastră. Prin urmare, cetățenii care primesc un salariu de pînă la două mii de lei pe lună nu vor mai plăti impozit. Măsurile despre care vorbesc vor aduce o majorare a veniturilor angajatului cu 6%, iar pe cele ale angajatorului cu 5%", a explicat Pavel Filip.

Scopul guvernării este să diminueze treptat povara fiscală pe plățile salariale, unul dintre factorii care stimulează economia tenebră, și creșterea veniturilor populației. Reforma fiscală se propune să fie aplicată de la 1 octombrie 2018.

Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, s-a arătat convins că fenomenul „salariilor în plic" se va diminua rapid, ceea ce va duce la legalizarea retribuțiilor și creșterea veniturilor la buget.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

salarii , sondaj , coruptie , economie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
1988 locuitori

Gradişte este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gradişte și Iurievca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1988 de oameni. Satul Grădiște a fost menționat documentar în anul 1527.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.