26 may 2018, 13:25 Moldovan reality views 10651
Cei mai buni producători agricoli din ţara noastră au fost premiaţi
26 may 2018, 13:25 Moldovan reality views 10651

Cei mai buni producători agricoli din ţara noastră au fost premiaţi

Producătorii agricoli care au obţinut cele mai bune performanţe datorită subvenţiilor oferite de stat au fost premiaţi de Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură.

În premieră, la cea de-a doua ediţie, a fost acordat premiul pentru "Startup-ul anului". Acesta i-a revenit unui tânăr din raionul Cahul, care s-a întors din Franţa pentru a pune pe roate o afacere cu viţă de vie.

"Acest premiu pentru mine înseamnă în primul rînd o mîndrie. Agricultura este un lucru pe care l-a făcut bunelul meu, l-a făcut părinţii şi pînă la urmă nu mă pot desparte", a spus producătorul agricol, Artur Bălcănuţa.

Încurajate sînt şi femeile care muncesc în agricultură.

"Ca să fii femeie fermier trebuie să ai multă putere, trebuie să ai multă răbdare", a spus producătorul agricol, Maria Vedraşcu.

Producătorii agricoli susţin că subvenţiile acordate de stat le sunt de mare folos.

"Un ajutor foarte bun, binevenit la greutăţile de astăzi", a spus producătorul agricol Ion Baban.

"Toate rezultatele pe care le au agricultorii sînt datorită eforturilor, muncii asidue, pe care o depun, dar şi implicării şi suportului pe care îl oferă statul prin intermediul acestor fonduri", a spus directorul AIPA, Nicolae Ciubuc.

Decernarea trofeelor a avut loc la o vinărie din satul Ulmu, raionul Ialoveni. Înainte de începerea ceremoniei, oaspeţii au făcut un tur al cramei. Printre cei care au văzut pentru prima dată combinatul a fost şi premierul Pavel Filip.

Vinăria a fost construită în 2012. Antreprenorul a beneficiat de subvenţii în valoare de peste două milioane de lei de la AIPA, iar cu aceşti bani şi-a modernizat afacerea.

"Sîntem gata să-i fascinăm pe oaspeţii noştri cu vinuri minunate, cu struguri de masă şi cu o rută turistică atât de frumoasă în mijlocul pădurii", a spus consultantul vinăriei, Boris Găină.

Prim-ministrul susţine că producţia agricolă moldovenească este apreciată pe pieţele internaţionale, iar fermierii trebuie susţinuţi în acest sens.

"Producătorii îşi măresc volumele, noi nu avem decât să-i ajutăm cu extinderea piețelor de desfacere. Lucru care l-am făcut. Spre exemplu, am solicitat majorarea cotelor de export pe piaţa Uniunii Europene Trebuie de apreciat pe cei care folosesc eficient banii oferiţi de către Guvern", a spus premierul Pavel Filip.

În acest an, Fondul de Subvenționare constituie 900 de milioane de lei.

Keywords:

fermieri , premiu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
4044 locuitori

Goteşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Constantineşti și Goteşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cantemir și la 138 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4044 de oameni. Satul Gotești a fost menționat documentar în anul 1546.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.