05 april 2018, 17:06 Moldovan reality views 12463
Subvenții de stat pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi
05 april 2018, 17:06 Moldovan reality views 12463

Subvenții de stat pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi

Angajatorii care vor angaja persoane cu dizabilități şi șomeri din grupurile vulnerabile, vor beneficia de subvenţii din partea statului. Un proiect de lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă a fost votat în Legislativ.

Potrivit proiectului adoptat în primă lectură, agenţii economici care vor angaja personal din categoriile indicate vor putea primi subvenţii în sumă egală cu 30% din mărimea salariului mediu pe economie pentru anul precedent, pe un termen de 6 luni, pentru fiecare angajat. Banii vor fi oferiţi pentru compensarea parţială a salariului şomerului angajat.

Subvenţionarea locurilor de muncă este destinată şomerilor supuşi riscului de excluziune socială, cu scopul facilitării integrării acestora în cîmpul muncii. Noile prevederi se referă la următoarele categorii de șomeri: persoanele în vîrstă de 50 ani şi peste, persoanele eliberate din locurile de detenţie, victimele traficului de fiinţe umane, după reabilitarea psihologică şi socială, persoanele care se luptă cu consumul de substanţe, victimele violenţei în familie și alte categorii vulnerabile.

De asemenea, se vor oferi subvenţii pentru crearea sau adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, angajate cu contract individual de muncă, pe un termen nedeterminat. În aceste cazuri se va compensa 50% din costurile necesare creării sau adaptării locului de muncă, suportate de către angajator, iar mărimea subvenţiei nu va depăşi cuantumul a 10 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent pentru fiecare loc de muncă creat sau adaptat.

Proiectul a fost elaborat cu suportul experţilor europeni pe domeniul muncă şi va intra în vigoare după ce va fi adoptat în lectură finală.

În Republica Moldova sunt înregistrați peste 180 mii de oameni cu diferite dizabilități.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XVIII-lea
Populația:
825 locuitori

Albota de Jos este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Albota de Jos, Hagichioi și Hîrtop. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 825 de oameni. Satul Albota de Jos a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.