12 january 2017, 16:40 Moldovan reality views 4664
5% din populația Republicii Moldova se confruntă cu o dizabilitate
12 january 2017, 16:40 Moldovan reality views 4664

5% din populația Republicii Moldova se confruntă cu o dizabilitate

Numărul persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova este de 182 de mii, dintre care 11,7 mii sunt copii cu vârsta de pînă la 17 ani. Persoanele cu dizabilități reprezintă 5,1% din populația ţării, iar copiii cu dizabilități constituie 1,7% din numărul de copii.

Datele sînt prezentate de către Biroul National de Statistică, preajma zilei de 3 decembrie, cînd este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.

Potrivit BNS, ponderea bărbaților în structura persoanelor cu dizabilități constituie 52,5%. Din totalul persoanelor cu dizabilități, peste 181 mii persoane sînt la evidenta organelor asigurării sociale de stat, iar 0,9 mii sunt la în evidenta organelor de forță. Din cei aflați la evidenţa organelor de asigurări sociale, pensionarii cu dizabilitate reprezintă 75%, iar beneficiarii de alocații sunt 25%.

Fiecare al zecelea pensionar are dizabilitate severă. 62% din numărul persoanelor cu dizabilități sînt din mediul rural.

Copiii sînt recunoscuți cu dizabilitate preponderant din cauza malformațiilor congenitale, a tulburărilor mentale și de comportament, iar în cazul persoanelor adulte – din cauza tumorilor, bolilor aparatului circulator, ale sistemului nervos. Dizabilitatea la maturitate survine în mare parte după vârsta de 30 ani.

La sfîrșitul anului 2016, la evidenţa organelor de asistenta socială se aflau 0,5 mii de copii râmași fără îngrijire părintească cu dizabilități. 72% dintre aceștia erau din mediul rural.

Source: radiochisinau.md

Comments

 (1)
  • #1 viv Reply Quote selected

    numai 5 procente si tot suntem de prisos si au inceput genocidul ipotriva noastra si cine tot ai nostrii stim ca nu trebuim dar nu suntem vinovati ca existam tipati in gura mare ca sunteti saraci sa va dea bani imblati dea cerutul voi sunteti mai pacatosi si inapti dde cit acesti 5 procente

 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
29 locuitori

Roşcani este un sat din cadrul comunei Pereni, raionul Rezina. Satul Roșcani este situat la o distanță de 27 km de orașul Rezina și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 29 de oameni. Menționat documentar în 1604.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.