11 february 2017, 09:29 Moldovan reality views 4145
Specialiști străini, uimiți de sistemul educațional din Moldova
11 february 2017, 09:29 Moldovan reality views 4145

Specialiști străini, uimiți de sistemul educațional din Moldova

Annie Dyck a venit în orașul Ungheni acum trei săptămîni în cadrul unui proiect al Asociației GREF (Grupul Educatorilor fără Frontieră), scopul acestuia fiind susținerea elevilor din Republica Moldova pentru însușirea limbii franceze. Timp de o luna Annie împreună cu o altă colegă de a sa au predat și vor preda în continuare pînă în luna noiembrie lecții elevilor din clasele II-XII-a de la liceele din raion. După trei săptămîni de activitate, am discutat cu Annie Dyck despre primele sale impresii referitor la această misiune.

— Povestiți-ne despre dumneavoastră, cum ați ajuns în orașul Ungheni?

— Sînt profesoară de franceză la Liceul Valin din orașul La Rochelle. Am ajuns în Republica Moldova prin intermediul Asociației GREF, Moldova este inclusă de 6 ani în acest proiect, pentru mine însă este prima misiune de acest gen. Colegii mei au mai fost și în regiunea Africii de Nord, Tunisia, Maroc, au ajuns și în Armenia.

— Care este prima impresie despre oraș?

— În primul rînd, vreau să remarc că este o localitate verde. Deși am vizitat multe țări din Europa, nu am mai întîlnit orașe cu atît de mulți copaci. Este atîta liniște, tinerii sînt atît de prietenoși și respectuoși. Pentru mine este foarte interesant să descopăr un alt stil de viață, alte tradiții. Am reușit să văd cum trăiesc oamenii atît în mediul rural, cît și în cel urban.

— Ce părere aveți despre elevi? Cît de bine cunosc limba franceză?

— Sînt plini de viață, asta am remarcat din prima. Mi-au dăruit flori, am rămas impresionată, la noi nu există așa obicei. În ceea ce privește regătirea lor, chiar am rămas surprinsă de elevii LT „Vasile Alecsandri", copiii de acolo chiar sînt foarte bine pregătiți. Mai puțin cunoscători sînt cei de la LT „Alexei Mateevici", am predat și acolo zilele trecute, cu ei a fost mai greu.

— Cum evaluați sistemul nostru educațional?

— Sînt uimită. Aici copiii învață prima limbă străină încă din clasa a doua, în ciclul primar ei deja învață și a doua limbă. În Franța elevii încep să învețe prima limbă străină în clasa a VII-a, iar în clasa a IX-a încep să învețe și cea de-a doua limbă străină.

— Ați observat careva lacune în metodele de predare a limbii franceze?

— Da, chiar zilele trecute am asistat la o lecție de franceză într-o școală. Timp de două ore s-a predat gramatica, conjugarea verbelor. Este mult prea mult și greu pentru copii. I-am sugerat profesoarei să schimbe metoda de predare, să facă lecțiile mai interactive, mai dinamice. I-am propus, spre exemplu, să înceapă cu un mic video al fabulei „La Cigale et la Fourmi". Acolo sînt conjugate mai multe verbe, iar elevii, dacă le-ar asculta, ar putea să le memoreze mult mai ușor.

— V-ați făcut prieteni aici? Ați dori să vă mai reîntoarceți și în anii următori?

— Da, sigur, mi-am făcut mulți prieteni. Doamna Galina Berbeu mă sună mereu să mă întrebe cum mă simt, dacă am găsit autobuzul, dacă nu m-am rătăcit prin oraș. Și familia Ciorbă, părinții unui elev de la LT „Vasile Alecsandri", m-au cazat cu multă ospitalitate, le sînt recunoscătoare. Dacă voi mai avea ocazia în anii următori, m-aș întoarce cu cea mai mare plăcere.

Referitor la impactul pe care îl are acest proiect și cît de benefic este el pentru elevi am vorbit cu Victor Ciorbă, în familia căruia este cazată profesoara din Franța. „Nu este primul an, în care profesorii francezi vin să predea cursuri în orașul nostru. Evident, acestea sînt binevenite pentru elevi, anume pentru a-și testa cunoștințele acumulate. Datorită conversațiilor libere, elevii au ocazia să acumuleze mai multă experiență, să depășească timiditatea și să fie mai activi. Atît în acest an, cît și în ceilalți familia mea a cazat profesorii francezi, iar eu am încercat să comunic cît mai mult cu ei. Unde nu știam, căutam, încercam să explic, ei mă ajutau. La moment nu mă consider atît de pregătit, dar mai am timp să mă perfecționez. Acum pot întreține o conversație liberă", ne-a povestit Victor.

Source: unghiul.info

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1492
Populația:
476 locuitori

Bursuc este un sat din cadrul comunei Japca, raionul Floreşti. Localitatea se află la o distanţă de 70 km de oraşul Florești şi la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Bursuc a fost menționat documentar în anul 1492.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.