26 january 2017, 16:30 Moldovan reality views 4301
Serviciu de asistenţă telefonică pentru persoanele cu dizabilităţi
26 january 2017, 16:30 Moldovan reality views 4301

Serviciu de asistenţă telefonică pentru persoanele cu dizabilităţi

„Uniunea Europeană mă ajută să-mi apăr drepturile!" - este genericul unei campanii Naţionale de informare şi promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi plasate în instituţiile rezidenţiale cu profil psiho-neurologic din Republica Moldova. În cadrul campaniei a fost lansat şi primul Serviciu de asistenţă telefonică pentru persoanele cu dizabilităţi din ţară.

O echipă de experţi şi voluntari vor vizita instituţiile rezidenţiale şi casele comunitare pentru a informa persoanele cu dizabilităţi despre drepturile lor. În cadrul campaniei vor participa şi tinerii cu nevoi speciale care au ieşit din internat şi şi-au găsit un rost în societate.

„Am 20 de ani. Am fost abandonat de la patru anişori. Astăzi, în cadrul acestui proiect, vom discuta despre violenţă. De mic am fost martor la acte de violență în familie – lovituri, bătăi, dar acuma - nu", a spus Marcel Lemnaru, beneficiar ai Casei Internat și orașul Orhei.

Prin intermediul acestei campanii, organizatorii își propun să promoveze drepturile persoanelor cu dizabilităti mintale din instituțiile rezidențiale prin sensibilizarea factorilor de decizie și a publicului larg.

„Vom discuta despre necesitatea cunoaşterii drepturilor, obligaţiunilor şi importanţa drepturilor pentru promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, avem un microbuz mobil cu diferite materiale informaţionale, care se va deplasa în toate cele şase instituţii rezidenţiale cu profil psihoneurologic din ţară", a declarat reprezentanta Asociației „Keystone Moldova", coordonator de proiect, Parascovia Munteanu.

Tot în cadrul campaniei a fost lansat și primul Serviciu de asistenţă telefonică, prin intermediul căruia persoanele instituţionalizate vor putea sesiza cazurile de încălcare a drepturilor lor.

„Persoanele o să poată să fie privite poate altfel de societate, ceea ce va duce la o reintegrare mai uşoară în societate a persoanelor cu dizabilităţi", a declarat directoarea Casei Internat din orașul Orhei, Diana Chicuș.

La început campania va cuprinde raioanele Orhei, Hînceşti, Dubăsari, Soroca, Edineţ și municipiul Bălți. Proiectul are o durata de trei ani și este finanţat de Uniunea Europeană. Costul total al proiectului se ridică la circa 368 de mii de euro.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
638 locuitori

Viişoara este un sat din cadrul comunei Purcari, raionul Ştefan Vodă. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Ștefan Vodă și la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 638 de oameni. Satul Viişoara a fost întemeiat în anul 1964.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.