27 november 2016, 13:00 Moldovan reality views 5526
Moldova, tot mai atractivă pentru studenţii străini
27 november 2016, 13:00 Moldovan reality views 5526

Moldova, tot mai atractivă pentru studenţii străini

Ţara noastră este tot mai atractivă pentru studenţii străini. În prezent, la noi își fac studiile peste trei mii de tineri de peste hotare, cu peste 200 mai mulţi faţă de anul trecut. Ei spun că aleg să vină în Moldova pentru taxele accesibile, cultura şi ospitalitatea oamenilor de aici. Tinerii şi-au dat întâlnire în cadrul primului Forumul al Studenților Străini din Republica Moldova.

Nhip Pham are 23 de ani şi este originară din Vietnam. Deja de patru ani, Moldova i-a devenit a doua casă. Tânăra îşi face studiile la facultatea de Drept de la Universitatea de Stat din Moldova:

"Eu am primit o bursă din două guverne, Guvernul Vietnamului şi Guvernul din Republica Moldova şi apoi eu am venit. Îmi place să locuiesc aici".

Nhip spune că la început i-a fost foarte greu, însă a reuşit să se adapteze repede datorită noilor ei prieteni din Moldova:

"De la început, cel mai greu este dorul de casă şi un mediu nou. Când eram în Vietnam eram aproape de părinţi şi prieteni. Când am venit aici nu ştiam limba română, dar apoi am învăţat-o la Universitatea de Stat"

Tânăra locuieşte în cămin cu alţi studenţi, la fel veniţi din Vietnam. Aceştia au adus în Moldova cele mai dragi lucruri, care să le aducă aminte de casă.

Chiar dacă recunoaşte că s-a îndrăgostit de mâncarea tradiţională a moldovenilor, tânăra nu uită nici de bucatele din ţara ei: "Vietnamezii în fiecare zi mănâncă orez cum moldovenii mănâncă pâine, de obicei orezul noi îl mâncăm cu carne şi legume împreună"

Colegele de cameră au doar cuvinte de laudă despre tânără:

"Niph este o persoană foarte bună şi este foarte deşteaptă, pentru că ea studiază la facultatea de drept. Niph este foarte harnică şi studiază foarte bine la facultatea".

"Ea este o persoană bună, studiază bine, deşteaptă şi drăguţă şi mereu ajută pe noi dacă avem ceva probleme".

Moldova a devenit a doua casă şi pentru alţi străini. Aceştia au participat la primul Forum al Studenților Străini din țară:

"Moldova este o ţară naturală, mie îmi place la început era foarte greu, dar am învăţat limba voastră foarte uşor, pentru că litere le sunt latine tot ca în limba turcă în trei luni deja vorbeam cu prietenii în română".

"Oamenii din Moldova sunt simpli şi amabili, limba nu este grea, dacă vrei o înveţi".

La Forumul Studenților Străini au participat tineri din peste 11 ţări, printre care Turcia, Vietnam, China şi Azerbaidjan.

Source: www.publika.md

Keywords:

Moldova , studii , studenţi

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
59 locuitori

Ocniţa-Ţărani este un sat din cadrul comunei Zorile, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Orhei și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 59 de oameni. Satul Ocniţa-Ţărani a fost menționat documentar în secolul al XVIII-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.