21 october 2016, 10:51 Moldovan reality views 3721
Oamenii au dat buzna la pieţele angro
21 october 2016, 10:51 Moldovan reality views 3721

Oamenii au dat buzna la pieţele angro

Pregătirile pentru perioada rece sunt în toi. Oamenii din nordul ţării au dat buzna în pieţele angro din Bălţi pentru a-şi face rezerve de fructe şi legume.

Iar morile şi întreprinderile de producere a uleiului sunt foarte solicitate în această perioadă.

La oloiniţa din satul Grinăuţi, raionul Rîşcani vin zilnic zeci de oameni. Cu automobilele, căruţele, chiar şi cu bicicletele oamenii îşi aduc seminţele de floarea soarelui pentru a le transforma în ulei:

"Aşa tot timpul, octombrie şi jumătate de noiembrie avem de lucru toată vremea. Anul trecut am avut până în decembrie că a fost cald, cînd se răceşte, gata se termină tot."

"Din suta de kilograme de seminţe iese cam 36-37 de litri de ulei. Asta care-l facem acum o să-mi ajungă până se vor face roşiile proaspete. Îl punem în sticle de la apă punem un pic de sare şi el se păstrează fără miros şi nu se iuţeşte, nu-şi schimbă gustul."

Pentru a produce ulei dintr-o sută de kilograme de semințe de floarea-soarelui, oamenii trebuie să achite 60 de lei.

Aglomeraţie este şi la moara din Corlăteni. Pentru a produce făină dintr-o tonă de grâu oamenii plătesc 600 de lei. Ei spun că este mai ieftin decât să o cumpere din magazine la preţul de cinci lei pentru un kilogram:

"Grîul cel mai bun se primeşte în luna lui cuptor, vara, atunci fac din grîul srtîns cu un an în urmă. Dar noi venim şi acum nu avem încotro, ne pregatim de iarnă. Tărîţa la animale, dar din făină coacem pîine."

În acestă perioadă oamenii îşi fac şi rezerve de legume şi fructe pentru iarnă:

"Am luat anterior trei saci, dar e cam puţin, am venit să mai iau acum cât timpul e bun. Iarna e lungă.Cartoful e a doua pâine."

"Am procurat şi varză, şi ardei, şi roşii. Mulţumim lui Dumnezeu de toate.Preţurile acum sunt convinabile. Ne facem rezerve pentru iarnă."

Comercianţii spun că numărul cumpărătorilor a crescut în ultimele săptămîni cu până la 30 la sută.

În acest an, legumele şi fructele autohtone sunt mai ieftine cu aproape 40 la sută faţă de anul trecut.

Source: www.publika.md

Keywords:

piata , iarna

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
1474 locuitori

Tochile-Răducani este un sat şi comună din raionul Leova. Tochile-Răducani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1474 de oameni. Satul Tochile-Răducani a fost menționat documentar în anul 1489.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.