10 august 2016, 14:00 Moldovan reality views 4879
Sondaj: Opoziția ar putea învinge în alegerile
10 august 2016, 14:00 Moldovan reality views 4879

Sondaj: Opoziția ar putea învinge în alegerile

Sentimentele protestatare sunt atît de puternice în țară încît aproximativ 70 la sută dintre cetățeni pledează pentru schimbarea actualei puteri. Acestea sunt concluziile unui studiu din luna septembrie realizat de sociologul Race Alisauskiene.

În pragul alegerilor prezidențiale din Moldova, sociologii americani au efectuat un sondaj în cadrul căruia au fost evaluate șansele a opt candidați care aspiră la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Potrivit cercetărilor sociologului Race Alisauskiene, mai mult de o treime dintre cetățeni se tem să-și exprime opiniile politice.

În luna septembrie, specialiştii au chestionat aproximativ 1,5 mii de moldoveni, care locuiesc permanent pe teritoriul țării, pentru a reflecta situația din Moldova înainte de alegeri.

Ei au constatat că în ciuda nemulțumirii față de vectorul adoptate de autorități, cetățenilor le este teamă să-și exprime opiniile politice. Grupul de cercetători nu precizează motivele care generează acest fenomen.

Aproximativ 39 la sută dintre cei chestionați au declarat că sunt destul de reticenți atunci când trebuie să-și exprime punctul de vedere în public. Cu numai doi ani în urmă, doar 17 la sută aveau frică să-și exprime preferințele politice. În acest an, doar 15 la sută dintre respondenți au dat asigurări că nu le este frică să-și manifeste deschis nemulțumirea.

Potrivit cercetătorilor, marja de eroare nu depășește 3%. Ne vom putea convinge dacă este așa doar după ce vor fi rezultatele alegerilor.

Analiștii americani prezic victoria președintelui Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. Aproximativ 30 la sută dintre respondenți au declarat că ar vota anume pentru acest candidat. Pe locul doi în preferințele respondenților se află, la egalitate, liderul PAS, Maia Sandu și președintele Platformei "DA", Andrei Năstase. Pe cel de-al treilea loc se situează președintele PDM, Marian Lupu, care a acumulat simpatia a 5 la sută dintre respondenți. 

Mai bine de jumătate (52%) s-au declarat nemulţumiţi de actuala majoritate parlamentară. Doar 13 la sută au exprimat o atitudine favorabilă faţă de activitatea celor patru partide parlamentare. Totodată, 42 la sută au spus că nu sunt mulţmiţi de activitatea Guvernului format de Pavel Filip.

Aproximativ 70 la sută dintre cei chestionați se pronunță pentru schimbarea actualei componențe a Parlamentului. Această tendință persistă din luna octombrie 2015.

Potrivit sondajului, în cazul în care ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, cele mai multe voturi ar fi acumulat partidul condus de Igor Dodon.

Acest lucru nu este deloc surprinzător,- potrivit cercetărilor, majoritatea absolută, (82%) sînt convinși că Moldova se îndreaptă în ultimii ani "spre prăpastie — absolut toate procesele din țară se dezvoltă după un scenariu greșit". Nivelul extrem de ridicat al nemulțumiri în rândul populației persistă din luna martie 2016.

Source: sputnik.md

Keywords:

sondaj , alegeri , opoziție

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1459
Populația:
2125 locuitori

Andruşul de Jos este un sat şi comună din raionul Cahul. Andruşul de Jos este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Cahul și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2125 de oameni. Satul Andruşul de Jos a fost menționat documentar în anul 1459.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.