18 june 2016, 11:35 Moldovan reality views 6089
O nouă generaţie de medici şi farmacişti au depus jurământul lui Hippocrates
18 june 2016, 11:35 Moldovan reality views 6089

O nouă generaţie de medici şi farmacişti au depus jurământul lui Hippocrates

Circa 700 de absolvenţi ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu", au depus vineri, 17 iunie, jurământul lui Hippocrates, cu ocazia încheierii studiilor de şase ani. Peste 40 dintre studenţi, sunt cetăţeni străini, care şi-au făcut studiile în limba română, transmite IPN.

Rectorul USMF, Ion Ababii, i-a felicitat pe absolvenţi, menţionând că anii de studii au constituit prima etapă în drumul lor spre a deveni medic, profesie care solicită multă dăruire. „Sper că promoţia anului 2016 de medici şi farmacişti va continua tradiţiile stabilite în instituţia noastră. Acestea sunt în spiritul cuvintelor jurământului depus – de a fi mereu straja sănătăţii oamenilor, sănătatea fiind cea mai mare avere. Circa 70% dintre absolvenţii autohtoni sunt de la ţară şi ei sunt aşteptaţi în raioanele şi satele republicii, acolo de unde au fost petrecuţi de părinţi şi care au depus eforturi mari pentru ca ei să obţină diploma de licenţă", a notat Ion Ababii.

„În medicină nu există finiş. Este o profesie, care necesită în permanenţă perfecţionare a abilităţilor, îmbogăţire a bagajului de cunoştinţelor. Voi fi alături de medicii tineri pentru a susţine ideile interesante, care vor fi lansate, pentru a le veni în ajutor atunci când vor avea nevoie de susţinere. Aveţi, dragi absolvenţi, un aliat în persoana mea", a declarat ministra sănătăţii, Ruxanda Glavan.

Viceministul educaţiei, Vasile Marina, le-a dorit absolvenţilor perseverenţă şi receptivitate la nevoile oamenilor. În opinia sa, există un adevăr, verificat în timp că de muncă omul oboseşte mai puţin decât de odihna îndelungată, iar profesia de medic necesită multă muncă, multă jertfire şi mult curaj.

„Nu-mi vine să cred că mă despart în curând de colegi. Marţi vom mai fi cu toţii la balul de absolvire. Am învăţat multe, dar şi mai multe urmează să învăţăm. Trebuie să arzi pentru oameni, pentru a salva pacienţii. Nu întâmplător am transmis studenţilor de la anul 1 o făclie, ca să nu uite niciodată pentru ce au venit la universitate şi ce responsabilitate presupune profesia de medic", a spus unul dintre absolvenţi, Victor Pârvu.

Mulţi dintre absolvenţii au fost însoţiţi de părinţi. Inna Mătăsar, mama unei tinere a venit să împărtăşească emoţiile acestui eveniment, împreună cu băieţelul fiicei de 9 luni. „Sper că David, când va fi mare va afla că a fost la depunerea jurământului lui Hippocrates de către mama sa. Poate că acesta îl va determina să-şi alegă viitoarea profesie. Este mare nevoie de medici, în special în mediul rural, de unde am venit cu toţii" a spus femeia.

Acum două zile în cadrul unei ceremonii organizate la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu", jurământul lui Hippocrates a fost rostit solemn de cei 224 de absolvenţi internaţionali, care au studiat medicina la USMF „Nicolae Testemiţanu" în limba engleză. Promoţia 2016 constituie 912 medici şi farmacişti.

Source: www.ipn.md

Keywords:

medic , jurămînt

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769
Populația:
4442 locuitori

Tocuz este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Tocuz este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Căușeni și la 93 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4442 de oameni. Satul Tocuz a fost menționat documentar în anul 1769.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.