03 february 2016, 10:56 Moldovan reality views 5344
Сele mai periculoase localităţi din Moldova
03 february 2016, 10:56 Moldovan reality views 5344

Сele mai periculoase localităţi din Moldova

Municipiile Chişinău şi Bălţi rămân cele mai periculoase oraşe din ţară. Cel puţin aşa arată datele Biroului Naţional de Statistică.

Anul trecut, în Capitală au fost comise 173 de infracţiuni la 10.000 de locuitori, iar la Bălţi - 127, ceea ce depăşeşte nivelul mediu pe ţară de 1,6 ori.

Printre cele mai frecvente infracţiuni înregistrate de poliţişti sunt furturile.

Hoţii fură din automobile, de obicei, în weekend, în timpul nopţii, iar locuinţele sunt prădate până la ora 09:00 dimineaţa. Riscaţi să rămâneţi fără geantă sau portofel în intervalul orelor 17:00 - 19:00, atunci când vă întoarceţi de la serviciu. Cel mai frecvent, infracţiunile sunt comise de tineri fără ocupaţie.

"Cele mai dese infracţiuni bineînţeles că le comit tinerii, care au vârsta de până la 30 de ani, în mare parte sunt cei care sunt fără ocupaţie sau persoanele care recidivează, care au fost anterior atrase la răspundere", a declarat şeful interimar al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc.

Mulţi locuitori ai Capitalei susţin că nu se simt în siguranţă.

Neprotejaţi se simt şi oamenii care locuiesc în municipiul Bălţi.

Specialiştii spun că rata infracţionalităţii este mai înaltă în oraşe din cauza lipsei controlului social.

"Cu atât e mare oraşul, cu atât mai dificil de controlat. În sate, pur şi simplu, au rămas oameni mai puţin activi, nu sunt cei care comit infracţiuni", a spus sociologul Andrei Luchian.

Printre raioanele cu cele mai multe infracţiuni comise sunt Ialoveni, Cantemir şi Căuşeni, unde rata a fost de aproximativ 100 la 10.000 de locuitori.

În Găgăuzia au fost înregistrate 92 de ilegalităţi la 10.000 de locuitori. Mai puţine infracţiuni au fost comise în raioanele Râşcani, Nisporeni şi Făleşti, unde rata este de aproximativ 60.

Pe parcursul anului trecut, aproape fiecare a şasea acţiune ilegală a fost săvârşită în locuri publice cu aplicarea armelor de foc şi a explozivelor.

Potrivit Ministerului de Interne, în 2015, pe întreg teritoriul ţării au fost înregistrateaproximativ 40.000 de ilegalităţi.

Source: www.publika.md

Keywords:

sat , oraș , pericol

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
2253 locuitori

Văratic este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Văratic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 27 km de orașul Rîșcani și la 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2253 de oameni. Satul Văratic a fost menționat documentar în anul 1613.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.