17 november 2015, 10:40 Moldovan reality views 7448
Veteranii războiului de pe Nistru: Patriotismul trebuie educat în şcoli
17 november 2015, 10:40 Moldovan reality views 7448

Veteranii războiului de pe Nistru: Patriotismul trebuie educat în şcoli

Ca să dezvolte o stare de responsabilitate, patriotismul trebuie educat în şcoli şi alte instituţii ale statului. Opiniile aparţin veteranilor războiului de pe Nistru şi au fost expuse în cadrul unei mese rotunde care a reunit toate asociaţiile reprezentative din ţară. Cei care au luptat în războiul de pe Nistru sunt îngrijoraţi de faptul că tânăra generaţie nu cunoaşte nimic despre războiul din 1992.

„Cred că începând cu administrația locală şi terminând cu preşedintele toţi trebuie să ne ocupăm de educarea în stil patriotic a generaţiilor care vin. La noi cine e erou? Hoţul în lege e erou, persoane care au muli bani şi au făcut nimic pentru ţara asta", s-a arătat indignat fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan.

"Această disciplină ar trebui să includă ore în cadrul instituţiilor de învăţământ unde se petrec întâlnirile cu veteranii de război pentru a studia arta militară pentru a cunoaşte trecutul și istoria noastră", susține viceministrul în exercițiu al Apărării, Alexandru Cimbriciuc.

Inițiativa este susţinută şi de preşedintele Confederaţiei Veteranilor de Război, Vasile Puiu, cel care a luptat în 1992 pentru integritatea ţării. El a menţionat că de datoria veteranilor ţine promovarea spiritului patriotic. Educarea militaro-patriotică trebuie să înceapă neîntârziat.

„Vrem să revenim la acea doctrină de educaţie militaro-patriotică. Am trecut în revistă numărul de tineri care nu sunt acoperiţi și se află într-un spaţiu invizibil. Trebuie să ne focusăm pe această categorie pentru că ei vor creşte şi în scurt timp și ne vor decide soarta", a opinat Simion Carp, rectorul Academiei De Poliţie „Ștefan cel Mare".

Veteranii spun că vor solicita Guvernului să introducă în şcoli educaţia militaro-patriotică. Ei și-au propus să editeze și o carte despre conflictul armat din 1992.

Source: trm.md

Keywords:

veterani , război , Transnistria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1517
Populația:
622 locuitori

Soloneţ este un sat din cadrul comunei Stoicani, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Soroca și la 139 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 622 de oameni. Satul Soloneţ a fost menționat documentar în anul 1517.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.