26 august 2015, 11:01 Moldovan reality views 6858
Reguli noi pentru examinarea medicală a șoferilor
26 august 2015, 11:01 Moldovan reality views 6858

Reguli noi pentru examinarea medicală a șoferilor

Conducătorii auto vor trebui să treacă examinarea medicală nu doar înainte de a primi permisul de conducere, dar și la solicitarea întreprinderilor de transport la care lucrează și la solicitarea organelor de anchetă. În plus, termenul de valabilitate a examenului medical nu va putea depăși cinci ani pentru persoanele cu vârsta de până la 65 de ani și trei ani pentru persoanele mai trecute de această etate. Noile reguli sunt cuprinse într-un proiect de lege a Ministerului Sănătății, propus spre dezbateri.

Persoanele care au probleme grave de sănătate nu vor mai putea să obțină și să-și reînnoiască permisele de conducere. Printre aceștia se numără persoanele care suferă de diplopie (tulburare a vederii care constă în perceperea dublă a imaginii unui obiect), boli cardiovasculare, epilepsie în stare gravă.

„Nu se emit sau reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanţii sau conducătorii de vehicul care prezintă probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie. Permisele nu sunt eliberate pentru persoanele care suferă de afecţiuni sau anormalităţi ale aparatului locomotor care fac periculoasă conducerea unui vehicul și celor cu tulburări grave ale ritmului cardiac", se spune în nota informativă a proiectului.

Nici persoanele cu episoade repetate de hipoglicemie acută sau hipoglicemie cronică, care nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile acesteia, nu vor primi permise de conducere. Prin hipoglicemie acută se înţelege că este necesar ajutorul unei alte persoane, iar prin hipoglicemie cronică se înţelege al doilea episod de hipoglicemie acută în decursul a 12 luni.

,,Permisul de conducere nu este eliberat sau reînnoit candidaţilor sau conducătorilor de vehicul care suferă de angină în repaus sau la emoţie", se spune în document.

O persoană care a avut o criză iniţială sau izolată de epilepsie ori şi-a pierdut conştiinţa trebuie sfătuită să nu conducă vehicule. Conducătorii auto sau candidaţii pot fi declaraţi apţi pentru condus după trecerea unui an în care nu au mai avut loc crize.

Proiectul a fost elaborat pentru a acorda legislaţia naţională în domeniul siguranţei rutiere la recomandările şi cerinţele directivelor europene.

Source: mednews.md

Keywords:

soferi , sanatate , Moldova

Comments

 (1)
  • #1 Cap Reply Quote selected
    Inca o intentie a guvernantilor sa jupoa ceva bani de la oameni,si cel mai tare va fi pentru pensioneri care in fiecare 3 ani vor trebui sa treaca controlul si sa plateasca bani .Coruptia in acest caz nu va scadea ci va crete.E un proect de lege PROST.
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
524 locuitori

Niorcani este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 524 de oameni. Satul Niorcani a fost menționat documentar în anul 1859.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.