22 august 2015, 14:45 Moldovan reality views 8737
Fermierii care cultivă coacăză nu vor primi subvenţii în acest an
22 august 2015, 14:45 Moldovan reality views 8737

Fermierii care cultivă coacăză nu vor primi subvenţii în acest an

Decizia a fost luată după ce Ministerul Agriculturii a depistat că unii agricultori au încălcat regulile de plantare a butaşilor de coacăză şi au luat mai mulţi bani de la stat decât cheltuielile pe care le-au suportat. Fermierii ar fi invocat motive diferite.

"Fermierii, unii se făceau naivi, alţii din necunoştinţă, alţii erau chiar bine pregătiţi şi binedispuşi la răspuns şi dădeau vina pe condiţiile climaterice. Dar am constatat că ei ştiau şi asta era un business pentru ei ca să beneficieze de subvenţii pe care să le folosească în altă parte", a spus viceministrul Agriculturii, Nicolae Olaru.

După ce a primit subvenţii, un fermier din satul Mitoc, raionul Orhei a sădit floarea soarelui pe o plantaţie de coacăză neagră. Argumentul a fost că butaşii aveau nevoie de umbră pentru a putea creşte. Într-un final, umbra nu l-a ajutat pe agricultor iar lăstarii au pierit.

Şi reprezentanţii Primăriei confirmă faptul că pe acest teren, cu o suprafaţă de două hectare, au fost plantate şi floarea-soarelui, şi butaşi de coacăză.

"Dacă sunt subvenţii şi s-au folosit banii... Se vede că este floarea-soarelui. Ceea ce este plantat printre floarea-soarelui, după cum se ştie întâi merge aratul, cultivatul, semănatul. Dar aici nu se înţelege ce a fost semănat mai întâi floarea-soarelui sau cultura care este", a declarat inginerul cadastral din cadrul Primăriei satului Mitoc, raionul Orhei, Valentin Luca.

Ministerul Agriculturii a sesizat Procuratura Generală care urmează să stabileascăcine se face vinovat de cheltuirea frauduloasă a banilor publici. În acest an, pe masa Ministerului Agriculturii au ajuns solicitări de subvenţionare a 200 de hectare de plantaţie de coacăză, dar toate vor fi respinse. În ţară sunt peste 30 de agenţi economici care cultivă coacază, pe o suprafaţă totală de peste 500 de hectare.

Din 2013 până în prezent, Ministerul Agriculturii a oferit subvenţii pentru plantaţiile de coacăză în sumă de 12 milioane de lei.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1590
Populația:
640 locuitori

Morenii Vechi este un sat din cadrul comunei Valea Mare, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ungheni și la 121 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 640 de oameni. Satul Morenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1590.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.