15 january 2015, 16:31 Moldovan reality views 14206
Expertul economic Natan Garstea, despre deprecierea valutei nationale
Photo: protv.md
15 january 2015, 16:31 Moldovan reality views 14206

Expertul economic Natan Garstea, despre deprecierea valutei nationale

Lumea incepe sa-si piarda increderea in leul moldovenesc. Asta a declarat expertul economic Natan Garstea invitat in studioul Stirilor Pro TV, despre deprecierea leului in raport cu euro si moneda americana.

Natan Garstea, expert economic: "Cauza deprecierii leului este aprecierea dolarului pe pietile internationale. Noi acum ne aflam intr-o zona de instabilitate regionala. Avem evolutia grivnei ucrainesti, evolutia rublei rusesti. Investitorii sunt destul de nesiguri pe situatia din zona. Tine si de specificul local. Mai multa lume a hotarat sa scoata banii si sa-i transforme in euro sau dolari. Daca va fi lasat leul in cadere libera vom putea asista la o depreciere destul de semnificativa pentru ca si in zona se pare ca va continua aceeasi tendinta. Deja totul va depinde de actiunile Bancii Nationale de reglementare pe piata monetara. Vom asista la cresteri de preturi, in special la bunurile de import. Este si un oarece avantaj pentru exportatori. Vor creste si preturile la facturi, la energia electrica, la gaz. Statul ar trebui sa intervina pentru ca situatia devine destul de tensionata, nu atat in sens economic ci ca lumea pierde increderea in leu. Banca Nationala poate sa intervina direct pe piata, fie sa vanda valuta, fie sa influenteze asupra pietii monetare."

Ieri moneda europeana a trecut de 20 de lei, iar cea americana de 17.

Source: protv.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
510 locuitori

Novosavițcaia este o localitate stație de cale ferată din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Slobozia și la 97 km de Chișinău. Populaţia stației de cale ferată Novosavițcaia alcătuia 510 oameni în anul 2004. Localitatea stație de cale ferată Novosavițcaia a fost inaugurată în anul 1927.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.