|
Photo: ipn.md |
Agricultorii moldoveni pot depune cereri de finanţare din creditul polonez de 100 mln euro
Agricultorii moldoveni pot începe a depune cereri de finanţare din creditul de circa 100 de milioane de euro acordat de Guvernul Republicii Polone pentru a spori competitivitatea sectorului agricol al Republicii Moldova, transmite IPN.
Ambasadorul polonez la Chişinău, Artur Michalski, prezent la evenimentul de lansare a proiectului, a remarcat că Moldova este o ţară foarte apropiată Poloniei şi ajutată în special pe calea sa de apropiere de UE. Diplomatul a subliniat că alegerile parlamentare desfăşurate recent au dat ţării o şansă să continue cursul european, dar au şi demonstrat cât de divizată este societatea. Artur Michalski speră că susţinerea acordată de către Polonia va servi drept un motiv în plus ca societatea să se unifice.
Diplomatul a remarcat faptul că anterior, când Polonia se pregătea să adere la UE, cei mai speriaţi erau oamenii de sate, însă acum, după 10 ani de la aderare, nimeni nu mai pune la îndoială beneficiile aduse de acest proces. Artur Michalski speră că asistenţa poloneză va ajuta şi moldovenii din mediul rural să-şi ridice nivelul de trai.
Viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vlad Loghin, a remarcat că acest credit a fost aşteptat mult şi Moldova este gata să beneficieze de ofertă.
Şeful Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, Petru Maleru, a specificat faptul că în perioada imediat următoarea va avea loc formarea echipei care se va ocupa de implementarea creditului polonez. În proces va fi implicată şi Camera de Comerţ şi Industrie, care va veni cu propriile expertize.
Agenţia de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură a semnat un acord de colaborare cu CCI care prevede informarea agenţilor economici privind oportunităţile de acces la finanţare, identificarea partenerilor şi furnizorilor străini de echipamente şi evaluarea acestora, diverse servicii de instruire, expertiză şi evaluare.
Guvernul Poloniei a acordat Republicii Moldova un credit de 100 de milioane de euro, dintre care 90 de milioane sunt destinate restructurării sectorului agricol, în special a fermelor specializate în produse agricole tradiţionale (lapte, carne), precum şi a altor produse agricole competitive. Creditul este acordat pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata anuală de 0,15% şi o perioadă de graţie de 5 ani. Beneficiarii vor primi finanţări pentru o perioadă de 5-8 ani, cu o dobândă de până la 1,5% şi cu o perioadă de graţie de 4 ani, după principiul primul venit-primul servit.
Source:
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Обнародованы подробности операции по эвакуации молдавских граждан из Ливана
- Произведение искусства, которому около 900 лет
- Почему не осталось тысячелетних деревьев?
- Инфантильность поколения - это смешно
- Легенды говорят, загадочные женщины построили мегалиты в Португалии
- Почему нужно перестать пить чай… Профессор Иван Неумывакин лечил без лекарств!
- Храмовые пещеры древности (+Фото)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XIX
- Populația:
- 5525 locuitori
Ciorescu este un sat şi comună în componenţa municipiului Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ciorescu, Goian și Făureşti. Satul Ciorescu este situat în centrul Moldovei, la o distanță de 14 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Ciorescu constituia 5525 de locuitori. A fost menționat documentar la sfîrșitul secolului al XIX-lea
Comments
(1)