27 october 2014, 11:18 Moldovan reality views 9667
UTM a aniversat jumătate de secol de la fondare
27 october 2014, 11:18 Moldovan reality views 9667

UTM a aniversat jumătate de secol de la fondare

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a marcat zilele acestea jubileul de 50 de ani. Cu ocazia celor cinci decenii de învăţământ superior ingineresc, instituţia a organizat, pe parcursul unei săptămâni, o suită de manifestări ştiinţifice şi culturale, expoziţii, şedinţe festive.

Manifestările au culminat cu adunarea festivă „50 de ani ai UTM", care s-a desfăşurat la Palatul Naţional „Nicolae Sulac", la 24 octombrie. Festivitatea a fost onorată de prezenţa prim-ministrului Iurie Leancă, primului preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, care din această zi a devenit Doctor Honoris Causa al UTM, conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, reprezentanţi ai Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului, diplomaţi acreditaţi la Chişinău, oaspeţi de peste hotare.

Din cei 50 de ani de existenţă, 21 de ani UTM a fost şi este condusă de academicianul Ion Bostan, primul rector ales prin vot direct al Senatului Universităţii. Către acest frumos semicentenar, rectorul instituţiei a prezentat un raport care reflectă geneza învăţământului ingineresc din Republica Moldova, geneză pe care a datorat-o generaţiilor de dascăli şi ingineri trecuţi prin Universitatea Tehnică, cu aportul cărora i-a conferit prestigiu şi au transformat-o într-o instituţie reper pentru generaţiile viitoare, se menționează într-un comunicat al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AȘM).

Prin decret prezidențial, în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea învăţământului universitar, pentru contribuţie substanţială la pregătirea specialiştilor de înaltă calificare şi activitate didactico-ştiinţifică prodigioasă, UTM a fost decorată cu „Ordinul Republicii". Distincţia a fost înmânată de Ion Păduraru, secretar general al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova. Pentru contribuţii semnificative la dezvoltarea învăţământului, preşedintele Nicolae Timofti a acordat distincţii şi unor personalităţi notorii.

Totodată, în cadrul şedinţei solemne, pentru rezultate ştiinţifice marcante, merite deosebite în dezvoltarea diverselor domenii de cercetare ştiinţifică, pregătirea cadrelor de ingineri şi a cadrelor ştiinţifice de înaltă calificare, AȘM a acordat UTM cea mai înaltă distincţie - Medalia „Dimitrie Cantemir".

UTM a marcat 50 de ani de învăţămînt superior ingineresc din Moldova, care înseamnă 84 mii de studenţi, peste 2000 de doctori în ştiinţe şi doctori habilitaţi, profesori universitari, dar şi peste 38 mii de specialişti, formaţi prin Centrul de perfecţionare pentru ramurile economiei naţionale şi sistemului educaţional în republica noastră. UTM este una dintre cele mai mari instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova, singura de profil tehnic ingineresc, se mai spune în comunicatul AȘM.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
673 locuitori

Codru este un sat din cadrul comunei Mîndreşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 15 km de oraşul Teleneşti şi la 102 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 673 de oameni. Satul Codru a fost menționat documentar în anul 1607.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.