24 september 2014, 10:54 Moldovan reality views 8589
Vicepreședintele Băncii Mondiale: Merele moldovenești sînt cele mai gustoase
Photo: worldbank.org
24 september 2014, 10:54 Moldovan reality views 8589

Vicepreședintele Băncii Mondiale: Merele moldovenești sînt cele mai gustoase

Vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Laura Tuck, consideră că merele din Moldova sînt foarte gustoase, poate mai gustoase decît cele din Uniunea Europeană. Însă pentru a accede pe piața europeană, este necesar de respectat anumite cerințe, cum ar fi ambalajul și altele. Declarația a fost făcută în cadrul vizitei efectuate cu premierul Iurie Leancă în satul Rădeni din raionul Criuleni, unde oficialul Băncii Mondiale a văzut cum sînt crescute merele moldoveneşti la unul dintre cele mai moderne complexe agricole din ţară – „Codru", informează NOI.md.

Iurie Leancă și Laura Tuck au mers prin livadă, au văzut cum sînt culese merele care sînt păstrate ulterior în depozite frigorifice, dar şi cum a fost realizat un proiect al fermierului Ion Chilianu, directorul companiei, cu ajutorul unor mijloace oferite de Banca Mondială. Este vorba despre un lot demonstrativ, livadă acoperită cu plasă antigrindină și irigare prin picurare.

Fermierul a menționat că lotul demonstrativ contribuie la perfecționarea tehnicilor de cultivare a fructelor și că este mulțumit de suportul, în valoare de 25 de mii de dolari SUA, pe care l-a obținut de la Banca Mondială pentru edificarea acestuia.

Banii au fost oferiți prin intermediul programului „Managementul dezastrelor și riscurilor climatice". În total, Banca Mondială a oferit pentru construirea loturilor demonstrative de adaptabilitate la schimbările climatice finanțare pentru construcția a 53 de loturi în diverse zone ale Moldovei, valoarea totală a cărora este de 1,2 milioane de dolari.

Laura Tuck a menționat că agricultura de performanță este un viitor real pentru Republica Moldova, care va avea în continuare sprijinul Băncii Mondiale.

„Această gospodărie demonstrează că este posibilă trecerea de pe piața estică pe cea din Uniunea Europeană. Vom continua colaborarea cu Guvernul Republicii Moldova pentru crearea locurilor de muncă și dezvoltarea economiei țării", a spus oficialul Băncii Mondiale.

Complexul agricol „Codru" este unul dintre cei mai mari exportatori de fructe din Republica Moldova. Compania deţine livezi de mere și prune, dar şi plantații de viță-de-vie, se ocupă de cultivarea soiurilor cu valori biologice superioare, proiectarea şi exploatarea eficientă a livezilor şi viilor cu productivitate înaltă, păstrarea şi comercializarea fructelor şi strugurilor de calitate superioară. Este deţinătoare a certificatului ISO şi prima companie agricolă din ţară care a obţinut certificatul EUREPGAP.

Source: www.noi.md

Keywords:

fructe si legume , export , UE , comert

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
3131 locuitori

Tabani este un sat şi comună din raionul Briceni. Tabani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3131 de oameni. Prima atestare documentară a satului Tabani datează din anul 1437 cînd acesta se afla în proprietatea boierului Mihail de la Dorohoi.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.