17 july 2014, 10:18 Moldovan reality views 8912
The Economist: Semnarea Acordului de Asociere a generat o situație incertă în Moldova
Photo: unimedia.info
17 july 2014, 10:18 Moldovan reality views 8912

The Economist: Semnarea Acordului de Asociere a generat o situație incertă în Moldova

În momentul cînd Republica Moldova a devenit una din primele țări din Parteneriatul Estic care a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană săptămîna trecută, multă lume din Chișinău a sărbătorit acest eveniment.

Totuși, în regiunile etnice de mai departe de capitală, vestea a fost primita cu îngrijorare, scrie publicația The Economist, citată de UNIMEDIA.

Autoritățile locale văd în standardele europene subminarea puterilor regionale de care acestea se bucură, cel puțin pe hîrtie. Rezistența la această erodare a puterii locale este lovită de un alt război, cel informațional dintre UE și Rusia, asta deoarece minoritățile de toate originile sunt adepții retoricii radicale pro-ruse. În regiunile din Republica Moldova, unde tinerii au tendința de a-și etala panglicile negru-portocalii ale Sfîntului Gheorghe, un simbol de vitejie militară în Rusia modernă, în detrimentul celor europene cu stele aurii pe un fundal albastru, retorica politică a generat o suspiciune reciprocă.

„Republica Moldova ar putea avea propriul Donbass", ca reacție la acordul de asociere, susține Nezavisimaia Gazeta, un ziar rus cu o independență editorială dubioasă, scrie The Economist. Articolul se referă la Găgăuzia. Nu doar presa provocatoare rusă pune accentul pe separatismul găgăuz. La Chișinău, un reporter local, afirmă că bașcanul regiunii, Mihail Formuzal, a comandat deja 10.000 de uniforme militare pentru a-și forma unități locale de miliție.

„Există un război rece între elitele în satele din Republica Moldova care încearcă să profite de situație", a declarat consultantul ONU pentru drepturile omului, Claude Cahn. Potrivit acestuia, atîta timp cît liderii din Republica Moldova nu vor elabora un plan de dezvoltare pentru întreaga țară, viitorul țării rămîne incert.

Precizăm că Parlamentul de la Chișinău a ratificat acordul în cadrul unei ședinței extraordinare, pe 2 iulie. Votarea a fost nominală, fiecare deputat în parte anunțînd de la tribuna Legislativului care îi este opțiunea de vot.

Ratificarea Acordului de Asociere RM-UE trebuie să aibă loc și în cele 28 de legislative ale țărilor UE. Ulterior, în luna octombrie, va avea loc aplicarea provizorie a Acordului de Asociere. România a fost prima țară din UE care a ratificat documentul.

Source: unimedia.info

Keywords:

UE , Moldova , acord

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1840
Populația:
1974 locuitori

Chetrosu este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chetrosu și Todireşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Anenii Noi și la 18 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1974 de oameni. Satul Chetrosu a fost menționat documentar în anul 1840.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.