04 july 2014, 11:20 Moldovan reality views 9537
Fermieri moldoveni revin la agricultura ecologică
Photo: trm.md
04 july 2014, 11:20 Moldovan reality views 9537

Fermieri moldoveni revin la agricultura ecologică

Fructe şi legume ecologice pot fi crescute fără mari investiţii. De acest lucru s-a convins agricultoarea din Ocniţa Tatiana Pavliuc. După ce a studiat practicile moderne internaţionale, fermierul spune că a revenit la vechea metodă de fertilizare a solului, relatează Mesager.

Tatiana Pavliuc din Fîrlădeni, Ocniţa, se laudă cu o recoltă record. In anul trecut ea a strîns 5 tone de cereale la hectar. Fructele şi legumele crescute pe terenurile agricole ce le deține, au gust, miros şi sunt rezistente. Agricultoarea spune că, după ce a cutreierat zeci de ţări, pentru a cunoaşte practicile internaţionale, s-a întors la vechea metodă de îngrăşare a solului.

„De vreo 10 ani colectăm acest îngrășămînt organic de la oamenii din sat, ei ni-l dau pe degeaba, numai că noi îl luăm din sat cu transportul nostru", povestește Tatiana Pavliuc.

Pentru Tatiana nu este important faptul că aceste îngrăşăminte nu implică costuri. Roadele de pe terenurile sale sunt ecologice şi nici solul nu este poluat, afirmă fermierul.

„Este o responsabilitate socială, noi nu poluăm mediul. Această balegă oamenii o pun special, fără alte adaosuri. În fiecare an, pe un anumit cîmp, introducem îngrășăminte organice, ca să putem produce producție bio și să îmbunătățim calitatea pămîntului", spune Tatiana Pavliuc.

Îngrăşămintele organice sunt acoperite cu pămînt, sunt păstrate un an de zile, apoi sunt împrăștiate pe cîmp.

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost utilizate peste o jumătate de milion de tone de pesticide. În anii '90, Institutul de Meteorologie Experimentală atesta că 60% din suprafaţa arabilă a ţării a fost contaminată cu pesticide, concentraţia cărora depășea în unele regiuni de 50 de ori nivelul admisibil.

Source: trm.md

Keywords:

agricultura , ecologie , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1789
Populația:
19400 locuitori

Ceadîr-Lunga este un oraş în Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, pe cursul mediu al rîului Lunga, oraşul Ceadîr-Lunga este situat la o distanţă de 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 19401 locutori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1789.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.