14 march 2014, 15:42 Moldovan reality views 13321
Presa: La ce îi trebuiesc Moldovei jandarmii români?
Photo: romanialibera.ro
14 march 2014, 15:42 Moldovan reality views 13321

Presa: La ce îi trebuiesc Moldovei jandarmii români?

Opoziția moldovenească a făcut o declarație senzațională: Ministerul de Interne al republicii a solicitat asistență din partea colegilor români în caz de revolte în masă. Potrivit experților, alianța de guvernămînt ar putea lua o astfel de măsură în legătură cu evenimentele din țara vecină, Ucraina.

Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova solicită guvernului împuterniciri speciale. Oficialii se tem că în perspectiva apropierii de UE, în țara sînt posibile proteste în masă. Majoritatea moldovenilor, potrivit sondajelor, nu împărtășesc pașii grăbiți ai actualei guvernări pe calea integrării europene în detrimentul intereselor naționale. Organele de forță au propus să se stabilească în fața misiunilor diplomatice, agențiilor guvernamentale și închisorilor o "linie roșie", la o distanță de 5 pînă la 10 metri, pe care protestatarilor le va fi strict interzis să o treacă. Protestatarii nu trebuie să-și ascundă fața . În plus, se solicită permisiunea pentru poliție de a dispersa cu forța astfel de acțiuni fără aprobarea autorităților locale. Activiștii pentru drepturile omului au numit aceste propuneri antidemocratice. Iar opoziția din Republica Moldova a lansat o declarație senzațională că ar există un acord între autoritățile moldovene și române în afacerile interne ale Republicii Moldova.

"Guvernul Republicii Moldova poate atrage Jandarmeria Română pentru localizarea acțiunilor de protest și conflictelor civile. În ajunul alegerilor parlamentare, cînd ratingul partidelor aflate la guvernare a scăzut brusc, și nemulțumirea poporului crește, în ajunul semnării acordului de la Vilnius, care implică practic transformarea Republicii Moldova într-o colonie a Uniunii Europene se așteaptă manifestări de masă. În special de 1 mai, 9 mai și în lunile înainte de alegerile parlamentare", - a declarat liderul Partidului Social Democrat din Moldova, Victor Șelin.

Comunitate de experți din Moldova constată că acorduri între Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova și România există. Cu toate acestea, ele se referă exclusiv la asistență în caz de dezastru și programe de instruire pentru carabinieri din Republica Moldova (trupele de interne). Potrivit analistului politic Bogdan Țîrdea, intervenția jandarmilor români în afacerile interne ale Republicii Moldova este puțin probabilă:

"Nu am văzut acest contract și mai mulți oficiali moldoveni exclud această posibilitate, spunînd că Republica Moldova este un stat suveran".

În plus, analiștii amintesc că România recent admisă în Uniunea Europeană, alături de Bulgaria, este unul dintre cei mai slabi jucători pe cîmpul european. Nu se poate vorbi despre independența deciziilor sale în Uniunea Europeană. Iar frecventele declarații ale președintelui român, Traian Băsescu, cu privire la necesitatea absorbției Moldovei au provocat confuzie nu numai în Est, dar și în Vest. Bruxelles l-a apostrofat pe președintele român și chiar prim-ministrul moldovean, Iurie Leancă, a trebuit să-i reamintească domnului Băsescu că Republica Moldova este o țară independentă. Cu toate acestea, în societatea moldovenească tensiunea este în creștere, țara este divizată. Susținători ai aderării la Uniunea Europeană sînt aproximativ tot atîția cît și cei care văd viitorul lor legat de Rusia. Experții sînt de părere că, în viitorul apropiat, țara se va confrunta cu un val de noi proteste.

Serghei Țurcanu

Source: ruvr.ru

Keywords:

politia , Romania , Moldova , protest

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1785
Populația:
62 locuitori

Meşeni este un sat din cadrul oraşului Iargara, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Leova și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 62 de locuitori. Satul Meșeni a fost menționat documentar în anul 1785.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.