17 december 2013, 11:30 Moldovan reality views 10782
17 december 2013, 11:30 Moldovan reality views 10782

Mai puține cozi la Serviciul de Stare Civilă: alte trei tipuri de acte vor putea fi solicitate online (VIDEO)

Foto: publika.md

Cetățenii vor putea obține alte trei tipuri de documente de stare civilă în regim online, după ce astăzi au fost lansate trei servicii electronice noi. Astfel, online vor putea fi solicitate duplicatele certificatelor, extrasele acestora și va putea fi cerută modificarea documentelor.

Documentele vor putea fi comandate online accesînd portalul servicii.gov.md. Utilizatorul urmează să folosească semnătura digitală sau semnătura mobilă, iar achitarea serviciului va putea fi efectuată prin terminal, în numerar sau cu ajutorul cardului bancar.

„Este un efort comun, iar rezultatele sînt deja vizibile. Toate aceste acțiuni se încadrează în strategia de E-transformare. Nu am niciun dubiu că oamenii vor începe să folosească din ce în ce mai mult aceste servicii online. E de datoria Guvernului să se gîndească la această opțiune", a declarat ministrul Justiției, Oleg Efrim.

Potrivit Serviciului de Stare Civilă, în lista documentelor care vor putea fi eliberate online se numără duplicatul certificatului de naștere, al certificatului de căsătorie, cel al certificatului de divorț și cel al actului de deces, dar și extrasele de pe aceste documente.

„Datorită digitizării documentelor, proces care va continua și pe parcursul anilor 2014-2015, va fi posibil schimbul de date între diverse instituții ale statului. Urmează să ne asigurăm că cetățenii cunosc despre existența acestui serviciu și că vor apela ori de cîte ori vor avea nevoie", a precizat directorul executiv al Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocanu.

Pentru anul 2014 autorii proiectului planifică să instituie o modalitate prin care documentele solicitate online să fie transportate direct la domiciliul solicitantului.

Precizăm că digitizarea fondului de arhivă a actelor de stare civilă a demarat la începutul lunii iulie a acestui an. Aproximativ patru milioane de acte urmează a fi digitizate în cadrul proiectului lansat de Serviciul de Stare Civilă în colaborare cu Ministerul Justiției și Centrul de Guvernare Electronică.

Source: noi.md

Keywords:

arhiva , Moldova , servicii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
66 locuitori

Frunzeşti este un sat din cadrul comunei Prajila, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Florești și la 152 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 66 de oameni. Satul Frunzești a fost înființat în anul 1929.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.